Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kommunal: Ansvaret för att vården rasar samman är ert, M

Trots att vi lever i landets största och rikaste region och betalar den högsta landstingsskatten har vi en sjukvård som inte fungerar. Varslet på 600 tjänster på Karolinska sjukhuset är en katastrof som det borgerliga styret bär skulden för, skriver Kommunal.

Publicerad: 18 november 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skyll inte på utjämningssystemet - ansvaret är ert, skriver Kommunal till det borgerliga styret och Irene Svenonius (M).

Foto: Emilia Öije Bergqvist/Moderaterna


Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaUndersköterskorPatientsäkerhetPatientbemötandeVarsel i Region Stockholm

Beskedet att Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 tjänster är inget mindre än en katastrof. 350 av dessa tjänster finns på Kommunals avtalsområde. I huvudsak handlar det om undersköterskor, men även tjänster inom sjukhusservice. När sjukhusdirektör Björn Zoëga går ut i media och påstår att det inte kommer påverka patienterna drar han ett löjets skimmer över hela Karolinska. Vem tror han ska sköta vård och omsorg om han gör sig av med läkare och undersköterskor?

Det är undersköterskorna som har den huvudsakliga kontakten med patienterna. Undersköterskorna utgör själva fundamentet i omsorgen om patienterna. Om det här varslet genomförs kommer hela verksamheten att rasa samman som ett korthus.

Under perioden från januari till och med augusti i år har det på Karolinska arbetats övertid motsvarande ungefär 520 helårsanställningar på Kommunals avtalsområde. Att i en sådan situation tro att det går att skära bort flera hundra undersköterskor är både oförklarligt och omöjligt.

Argumentet att varslen är rimliga eftersom Karolinska universitetssjukhuset framöver ska ha ett smalare uppdrag håller inte om man ser till Region Stockholm som helhet. Dels kommer ett sådant uppdrag innebära sjukare patienter som behöver mer omvårdnad och därmed högre personaltäthet. Men det handlar också om att de patienter som inte längre ingår i uppdraget måste hamna någon annanstans.

Det är inte så att personalen på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus sitter och rullar tummarna på jobbet. Även de går på knäna. Även de har stora övertidsuttag. Även de har anställningsstopp. Även de arbetar på sjukhus med stora ekonomiska underskott.

Det är dags att politiker och allmänhet förstår vad det här innebär. Det finns inga andra som kan göra undersköterskornas jobb. De som blir kvar kan inte springa snabbare. De får inte fler händer. Det finns inte längre utrymme för effektivisering av verksamheten. Den punkten är sedan länge passerad. Nu kommer det handla om rena nedskärningar i stockholmarnas välfärd. Mindre omsorg om de sjuka. Längre köer för de som behöver vård. Det kommer i slutändan innebära att människor dör. Det är dags att fråga sig om det är det samhälle vi vill ha?

I grunden handlar det här om dålig styrning. Bygget av Nya Karolinska sjukhuset är ett svart hål som slukar miljardtals av stockholmarnas skattekronor. Konsultfirmor med tveksamma modeller och nära personliga band till de styrande Moderaterna i regionen verkar ha haft fria händer att fakturera för hundratals miljoner.

Trots att vi lever i landets största och rikaste region och betalar den högsta landstingsskatten har vi en sjukvård som inte fungerar. Och oavsett vad moderata regionrådet Irene Svenonius påstår beror det inte på en kommande förändring av utjämningssystemet. De borgerliga partierna har styrt den här skutan i 13 år. Varje beslut som har lett hit har de beslutat om. Det går inte att skylla på någon annan. Ansvaret är deras.

Med största sannolikhet kommer det här varslet leda till att erfarna och kompetenta undersköterskor söker sig till andra arbetsgivare. I en redan ansträngd arbetssituation gör firma Svenonius och Zoëga valet att aktivt driva bort personal från Karolinska. Det är bara att gratulera de arbetsgivare som kan erbjuda dessa välfärdsproffs bättre lön och bättre arbetsvillkor. Men för invånarna i Stockholms län kommer det här innebära en sämre sjukvård.

Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande, Kommunal Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev