Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Klimatvård – en investering i hälsa som ger mångdubbelt tillbaka”

Vi är många som lever med psoriasis, reumatism eller någon neurologisk sjukdom. Om vi under några veckor om året rehabiliteras i varmare klimat, så kallad klimatvård, kan våra liv radikalt förbättras. Trots det erbjuder allt färre regioner behandlingsformen, skriver ordförandena för Reumatikerförbundet, Neuro och Psoriasisförbundet.

Publicerad: 10 november 2021, 14:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Efter några veckor med sammanhållen strukturerad rehabilitering och tuff fysisk träning i varmt klimat klarar patienterna av vardagen hemma på ett helt annat sätt än tidigare, skriver Lotta Håkansson, Lise Lidbäck och Tina Norgren.

Foto: Daniel Pettersson/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetRegioner

Vi som skriver denna debattartikel företräder tre stora patientförbund. Vi kommer hela tiden i kontakt med människor som, vid sidan om sin läkemedelsbehandling, behöver regelbunden rehabilitering. Att rehabiliteras i varmare klimat är extra värdefullt under det kalla vinterhalvåret i Sverige eftersom värme hjälper till att öka rörligheten. Ska vi kunna leva ett så bra liv som möjligt, och därigenom i större utsträckningen kunna bidra till samhället är rehabilitering i olika former ett måste.

Många vittnar om betydelsen av att under några veckor behandlas i ett varmare klimat, så kallad klimatvård. Ordet underverk kan missbrukas men vi är många som kan vittna om att klimatvård näst intill är ett underverk för oss med svåra kroniska sjukdomar som psoriasis, reumatism eller en neurologisk sjukdom. Det är som att vi får en stor och viktig del av livet tillbaka. 

Det finns annan behandling men för många av oss är den otillräcklig. Klimatbehandling är ett komplement när annan behandling inte räcker till. En ny undersökning som Psoriasistidningen genomfört visar att endast 10 av Sveriges 21 regioner i dag erbjuder klimatvård för personer med svår psoriasis 

En ny studie, delfinansierad av Reumatikerförbundet, visar att klimatvård har gynnsamma effekter för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar. Effekter som håller i längden. I studien deltog 149 personer med inflammatorisk artrit (reumatoid artrit, psoriasisartrit, spondylartrit, och juvenil idiopatisk artrit). De genomgick fyra veckors rehabilitering i varmt klimat. Tre månader, och även ett år efter klimatvården, hade dels mindre fettmassa, ökad styrka, bättre funktion (lättare att exempelvis klä på sig, ställa sig upp, tvätta sig) och bättre hjärt-lungfunktion. 

Det är också vad våra medlemmar vittnar om, oavsett om de lider av psoriasis eller någon reumatisk eller neurologisk sjukdom. Efter några veckor med sammanhållen strukturerad rehabilitering och tuff fysisk träning i varmt klimat klarar de av vardagen hemma på ett helt annat sätt. 

En vanlig missuppfattning bland allmänheten är att klimatrehabilitering är en typ av semester och mestadels rekreation. Här är viktigt att framhålla att det handlar om aktiv, evidensbaserad rehabilitering som ges av ett behandlingsteam som består av olika yrkesgrupper i syfte att underlätta deltagarnas vardagsliv. Klimatrehabilitering håller hög kvalitet och ger tydliga resultat på exempelvis gångförmåga. 

Ändå är det alltså allt färre regioner som erbjuder klimatvård. Ofta motiverar regionerna indragen klimatvård med att det är för dyrt. Vi delar inte den uppfattningen. Tvärtom ger denna vård samhället en rejäl återbäring i form av att färre sjukskriver sig och att vår vardag förbättras för månader framåt. 

Vi vill poängtera att det handlar om en begränsad grupp som inte tillräckligt tillgodogör sig annan behandling. Skulle fler i den gruppen få möjlighet till klimatvård skulle det vara en vinst för samhället, i form av färre sjukskrivningar och att mindre pengar läggs på verkningslösa behandlingar på hemmaplan. Kunskap och behov ska styra tillgången till rehabilitering – inte kortsiktiga ekonomiska prioriteringar!

Vi uppmanar därför de styrande i de regioner som inte erbjuder klimatvård att ta del av forskningen. Underlätta för fler att arbeta. Och inte minst viktigt, prata med oss patientorganisationer! Vi har kunskaper, erfarenheter och vi kan vittna om vad klimatvård kan göra. Att ge dem som behöver möjlighet att få ta del av klimatvård är en vinst för samhället och den enskilda människan. 

Gör om och gör rätt, se till att de som behöver, de med svår kronisk sjukdom, får behålla sin klimatvård!

Vi uppmanar regeringen att se över den nationella styrningen så att de patientgrupper vi företräder får tillgång till den rehabilitering de så väl behöver och har rätt till. 

Lotta Håkansson
Förbundsordförande Reumatikerförbundet

Lise Lidbäck
Förbundsordförande Neuro

Tina Norgren
Förbundsordförande Psoriasisförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetRegioner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev