onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Klimatet utmanar vattnet – nu krävs rejäla satsningar

Dricksvattensäkerheten utmanas av torka, översvämningar, föroreningar och bristande underhåll i läckande ledningar. Genomsnittskommunen klarar inte själv av att möta utmaningarna. Nu krävs ett samlat grepp om den framtida finansieringen av VA-systemen, skriver vd:n på Svenskt Vatten.

Publicerad: 9 december 2019, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Politiker på alla nivåer måste börja ta frågan om dricksvattenförsörjning på allvar, skriver Svenskt Vatten. Foto: Maxim Thoré, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Kan vi räkna med rent vatten i kranen?VA-systemKlimat

I veckan rapporterade Sveriges Radio Ekot att Sveriges kommuner hittills i år har gått ut med rekommendationer om att dricksvatten bör kokas för att förhindra sjukdom minst 70 gånger. Det är mer än dubbelt så många larm om risker med vattnet, jämfört med vad kommunerna förra året uppgav till Livsmedelsverket.

Det är givetvis bekymmersamt att boende i berörda kommuner drabbas, i vissa fall väldigt omfattande, som exempelvis Degeberga i Kristianstads kommun där de boende fick koka vattnet i drygt tjugo dagar i höstas på grund av bakterier.

Svenskt Vatten vill nu belysa ett par aspekter gällande vårt viktigaste livsmedel; vårt dricksvatten.

För det första. Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Alla vattenverk, som producerar det kommunala vattnet, följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier för dricksvatten. Ett antal gränsvärden har satts upp och utifrån dessa undersöks dricksvattnet regelbundet för att säkerställa att det inte innehåller några oönskade mikroorganismer eller kemiska ämnen. Dricksvattnet har inte blivit sämre. Enligt VASS, VA-branschens statistiksystem, ser vi ingen större förändring åt något håll gällande inrapporterade antal prov som är otjänliga eller tjänliga med anmärkning.

För det andra. Konsekvensen av en kokningsrekommendation skapar naturligtvis lite extra besvär, kanske även oro och irritation, för kommunernas invånare. Det är dock viktigt att påpeka att de som blir sjuka av dricksvatten endast är en bråkdel av alla livsmedelsrelaterade fall, det är bakterier man blir sjuk av – inte vatten. För oss står kvalitetsaspekten alltid i centrum och vi värnar om våra kunder. Det visas inte minst av de årliga kundmätningar som görs av SKR där dricksvattenförsörjningen år till år ligger i topp.

För det tredje. Kommunernas VA-verksamhet har i uppdrag att leverera rent och friskt vatten till kommunernas invånare och många kommuner gör det på ett utmärkt vis. För att kommunerna även i framtiden ska kunna minska risker och problem kring dricksvattenförsörjning behöver varje kommun en dricksvattenförsörjningsplan och tillräckliga verktyg att genomföra kloka och riktade investeringar.

Svenskt Vatten föreslår ett antal ytterligare åtgärder för att vi även framgent ska kunna säkra dricksvattenförsörjningen. Dricksvattensäkerheten utmanas av torka, översvämningar, föroreningar och bristande underhåll i läckande ledningar vilket kräver en ökad samverkan mellan kommunala VA-organisationer för att stärka skyddet av ett hållbart och fungerande VA-system. Vi vill att VA-organisationerna ges ökade möjligheter att investera långsiktigt för att akuta vattenproblem inte ska bli vanligare framgent. Genomsnittskommunen med sina 16 000 invånare kan inte ensam hantera alla kostsamma utmaningar inom VA på ett långsiktigt sätt.

Svenskt Vatten vill därför att ett samlat grepp tas kring den framtida finansieringen av VA-verksamheten. Svenskt Vatten tog 2017 fram en investeringsrapport som visade på stora behov av satsningar i infrastrukturen för kommunalt vatten och avlopp. Vi fann att den årliga investeringsnivån var 12 miljarder medan investeringsbehoven i själva verket är långt över 20 miljarder. I skrivande stund tar vi fram en uppdatering av investeringsrapporten. Vår bedömning är att denna rapport kommer signalera ett än högre investeringsbehov.

Den oundvikliga omställningen som kommer av våra gemensamma klimatutmaningar har kommit ikapp och vi kan inte längre ta vårt vatten för givet. Vi vill att fler kommuner, riksdag och regering ser dricksvattenfrågan som den är, nämligen livsviktig. Politiker på alla nivåer måste börja ta frågan om dricksvattenförsörjning på allvar.

Pär Dalhielm, vd Svenskt Vatten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev