Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

KDU: Gör om och gör rätt, Helsingborg

I fjol köptes Ängelholms-Helsingborgs flygplats av sju skånska kommuner. Nu vädjar KDU till Helsingborgs stad att dra sig ur affären. När kommuner får för sig att driva flygplatser sker det alltid på skattebetalarnas och välfärdens bekostnad, skriver KDU Helsingborgs ordförande, Martin C E Kullberg.

Publicerad: 15 december 2021, 13:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Köpet av Ängelholms flygplats, är ett förhastat beslut som kommer att få negativa konsekvenser för kommunernas ekonomi och klimatarbete, skriver Martin C E Kullberg.

Foto: Johan Nilsson/TT, Pressbild


Ämnen i artikeln:

FlygtrafikKlimatInfrastrukturinvesteringar

Förra året genomfördes en kommunal räddningsoperation av Ängelholm-Helsingborgs flygplats, då sju skånska kommuner köpte flygplatsen från den tidigare privata ägaren Peab. Dessvärre har coronapandemin medfört ett nytt normalläge där företagare hotas av konkurser, fler personer blir arbetslösa och välfärdens resursbehov når nya nivåer. Argumentet för att köpa flygplatsen har varit att värna det lokala näringslivet, men som en rapport från Timbro kan visa kostar ofta kommunalt ägda flygplatser mer än de smakar. 

LÄS MER: Kommuner räddar Ängelholms flygplats
LÄS MER: Nu tar kommunerna över flygplatsen

Historien har visat att kommunala flygplatser är en förlustaffär. Timbrorapporten, som har granskat flygplatsernas ekonomiska resultat mellan 2012 och 2018, visar att samtliga har dragits med stora årliga ekonomiska underskott redan innan pandemin. Sammantaget uppvisar de 26 kommunala flygplatserna underskott uppemot en halv miljard varje år, en siffra som har ökat med 7 procent per år under 2010-talet. 

Eftersom det är kommunerna som äger flygplatserna är det också de som måste finansiera dessa underskott. Varje år delar kommuner över hela landet ut hundratals miljoner i skattefinansierade subventioner till sina flygplatser. Nu har även det ekonomiska ansvaret för Ängelholm-Helsingborgs flygplats flyttats till Helsingborgs och de andra kommunernas skattebetalare att finansiera.

Förlusterna uppgår hittills till fyra miljoner kronor. Som företrädare för KDU ställer jag mig mycket kritiskt till köpet av flygplatsen. Hur långt är alliansen i Helsingborg villig att gå i termer av ekonomisk skada? 

LÄS MER: Corona knäcker regionala flygplatser

Medan skolan och äldreomsorgen ropar efter ökade resurser, inte minst nu under pandemin, ska skattepengar gå till fossilt flygande. När kommuner får för sig att driva flygplatser sker det alltid på skattebetalarnas och välfärdens bekostnad.

Köpet av flygplatsen står dessutom i strid med Helsingborgs höga ambitioner i miljö- och klimatpolitiken. Det omfattande arbetet, som har resulterat i flera utnämningar till årets miljökommun, faller fullkomligt platt när kommunen samtidigt satsar miljoner på att bedriva fossil flygplatsverksamhet. Det är långt kvar innan flyget blir en hållbar bransch. Till dess kommer varje krona investerad i flygplatsen att vara en krona investerad i ökade utsläpp.

Vi vet också att morgondagens kollektivtrafik kommer att vara grönare och att framtidens arbetsmarknad kommer att förändras. Under pandemin har många tvingats ställa om, men det har gjort att vi sett potentialen med distansarbete. Denna trend, med minskat resande och mer effektiva möten, är något som sannolikt kommer att fortsätta framöver.

Köpet av flygplatsen är ett förhastat beslut som kommer att få negativa konsekvenser för kommunernas ekonomi och klimatarbete. En förlustaffär rättfärdigas inte bara för att det görs i en kris. För att värna om Helsingborgs skattebetalare kräver jag därför att Helsingborgs stad följer beslutet som många andra kommuner tagit och avslutar sitt ägande av den kommunala flygplatsen. Det politiska styret måste därför inför valet 2022 klart och tydligt deklarera både när och hur flygplatsen ska säljas av. Att driva en flygplats in absurdum är vansinnigt. Varje skattekrona som skyfflas in i det svarta hålet som är kommunala flygplatser är ett hån mot skattebetalarna. 

Därför vädjar jag till Kristdemokraterna – tänk om, gör om och gör rätt. 

Martin C E Kullberg
Ordförande, KDU Helsingborg

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev