fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

KD: Ställ inte grupp mot grupp, SD!

Att läsa Sverigedemokraternas debattinlägg på Dagens Samhälle är som att lyssna på en trasig skiva. Samma budskap återupprepas om, och om igen, skriver Ella Bohlin i en replik till SD.

Publicerad: 20 november 2019, 13:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utmaningarna vården står inför är många och orsakssambanden komplexa, skriver Ella Bohlin (KD). Foto: Kristdemokraterna


Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiVårdkvalitetRegion StockholmNya KarolinskaKristdemokraternaSDSverigedemokraterna

Vården står inför stora utmaningar. I Region Stockholm är just nu företrädare från alla partier samlade för att i två dagar diskutera och besluta om en budget för 2020. Omvärldens läge är både politiskt och ekonomiskt osäkert. Vi går in i en lågkonjunktur samtidigt som saten kommer plocka ut mångmiljardbelopp från Stockholmarnas vård i och med den nya kostnadsutjämningen.

Att läsa Sverigedemokraternas debattinlägg på Dagens Samhälle är som att lyssna på en trasig skiva. Samma budskap återupprepas om, och om igen: Allt från köer i primärvården till vissa sjukhus ekonomiska underskott är invandringens fel. Detta resonemang är enkelspårigt och riskerar att missa poängen. Utmaningarna vården står inför är många och orsakssambanden komplexa. Att bara peka på en orsak, eller ännu värre, en grupp av medmänniskor, är att fördumma både sig själv och debatten.

Svensk hälso- och sjukvård behöver bli mer specialiserad. Framtidens högteknologiska vård behöver en ökad grad av centralisering. Detta är dock en utmaning då vårdens utmaningar delvis står att finna i en organisationsform med rötter i 1800-talet. Enskilda små regioner har helt enkelt inte de resurser som krävs för att erbjuda högspecialiserad vård. Vården behöver samlas under en tydlig statlig styrning.

Den svenska vården behöver också bli mer nära. Traditionellt sett har vården varit allt för sjukhustung. Primärvården har inte fått det fokus och de resurser den behöver. Detta måste ändras på. Vården behöver vara bättre på att finnas nära när man behöver den och tillgängligheten till vårdcentralerna behöver möta människors behov.

I budgeten som den Blågröna Koalitionen i dagarna lägger fram prioriteras välfärdens kärna. Helt i enlighet med planen Framtidens hälso- och sjukvård kommer mer vård ges nära patienterna och flyttas ut från akutsjukhusen. Karolinska universitetssjukhuset får ett vassare uppdrag som möjliggör sjukhuset att erbjuda högspecialiserad sjukvård i världsklass.

Den resa vården nu gör är nödvändig. Vården kommer bli närmare, friare, tillgängligare och av ännu högre kvalitet. Alla delar av Regionens verksamheter måste ha en ekonomi i balans. Utan en sund ekonomisk hushållning kan ingen välfärd produceras. Genom politiskt och ekonomiskt ansvar säkrar vi välfärdens kärna.

Till SD säger vi: låt oss på ett seriöst sätt diskutera hur vården kan bli bättre. Men låt oss göra det med goda argument utan populism där grupp ställs mot grupp.

Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev