måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

KD: Släpp inte in våldet på sjukhusen

Vi vill se ett besöksförbud för den som hotar eller använder våld mot sjukvårdspersonal, skriver Ingemar Kihlström (KD), som är besviken på att regeringen inte gör något för att förbättra säkerheten på sjukhus, trots upprepade uppmaningar från riksdagen.

Publicerad: 7 december 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VåldLäkarförbundetArbetsmiljöSjukhusLäkareBrottGängkriminalitetGängkriminalitetenBrottslighetHot

Var tredje läkare har blivit utsatt för hot och våld det senaste året. Det konstaterar Läkarförbundet i en enkät som presenterades 20 november. Situationen är allvarlig och problemet växer runt om på landets sjukhus och vårdcentraler. Regeringen gör inte tillräckligt när våldet letar sig in på sjukhusen.

För vissa personer är ett aggressivt och utåtagerande beteende en del av sjukdomsbilden. I andra fall kan det vara en anhörig som är utom sig av rädsla och oro för någon nära, som går långt över gränsen. Detta måste hanteras. Det är allvarligt att Läkarförbundets enkät visar att hela 65 procent av de svarande aldrig har genomgått en utbildning att hantera våldsamma och hotfulla situationer. Kanske är bristen på rutiner ett tecken på hur snabbt problemen eskalerat under senare år.

Men att lära sig hantera aggressiva patienter är en sak. Det är en helt annan sak att hantera grovt kriminella som i samband med att deras vänner eller släktingar blivit skottskadade tränger sig in på akuten och hotar eller slår personal. Hoten är dessutom inte alltid utåtagerande, utan tar sig mer subtila former som att anhöriga fotar listor på vilka som tjänstgör den kvällen.

Läkarförbundet efterlyser att riksdag och regering agerar, och vi kristdemokrater kan inte hålla med mer. Samma dag som Läkarförbundet släppte sin rapport riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att förbättra säkerheten på sjukhus. Kristdemokraterna vill se ett slags besöksförbud för den som hotar eller använder våld mot sjukvårdspersonal, så att de inte får besöka sjukhuset annat än för att uppsöka vård. Men det är tyvärr inte första gången som riksdagen uppmanat regeringen att göra något åt problemet. I april 2018 riktades samma tillkännagivande till regeringen, men ointresset från regeringen tycks vara kompakt.

Det är anmärkningsvärt att inget har hänt. Problemen med våld och hot på sjukhus har uppmärksammats under flera år av alla stora medier och av branschen själva. Läkarförbundets senaste statistik bara bekräftar att så är fallet. Väktare har fått sättas in permanent på vissa platser, personalen har vänt bort namnbrickorna och hotfulla personer har väntat på personalen på parkeringen.

Det som sker i Sverige i dag är dessvärre en logisk fortsättning på vad som pågått länge. Det började i socialt utsatta områden med vandalisering, fortsatte med stenkastning mot kollektivtrafik och polis och senare mot brandkår och sjukvårdspersonal. Den våldsspiralen har nu tagit sig in på sjukhusen. Att riksdagen för andra gången har varit tvungen att rikta tillkännagivanden mot regeringen i en fråga så grundläggande som säkerheten på sjukhus är skrämmande.

Ingemar Kihlström, riksdagsledamot (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev