Debatt
KD: Ska det gå sex år till innan S visar handlingskraft?
Det är regering och riksdag som bestämmer ramarna för hur det kommunala ansvaret för äldreomsorgen ska utformas. Det vore därför bättre om ledande socialdemokratiska kommunpolitiker valde att utkräva ansvar från sina partikollegor i regeringen i stället för att försöka vinna billiga politiska poänger, replikerar kristdemokraterna Erik Slottner Karl Henriksson, Karin Teljstedt och Maria Fälth.
Publicerad: 27 januari 2021, 12:23
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Socialdemokraterna hade kunnat rätta till äldreomsorgens strukturella brister för länge sedan,” skriver debattörerna. Foto: Pontus Lundahl/TT
I en debattartikel går tre socialdemokratiska kommunpolitiker i opposition till storms mot KD-styrda kommuner och vill att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ska kritisera oss i stället för regeringen Löfven.
Vi kan konstatera att detta skulle gå helt på tvärs mot den oberoende nationella coronakommissionens analys. De konstaterar att det är regering och riksdag som bestämmer ramarna för hur det kommunala ansvaret för äldreomsorgen ska utformas och kritiserar därför regeringen för äldreomsorgens strukturella brister.
Kommunerna har inte mandat att förändra den nationella strukturen, utan det ansvaret ligger hos regeringen. Därför kan vi kristdemokrater bara beklaga att det styrande regeringspartiets enda lösning på problemet är att skylla på alla andra.
Socialdemokraterna hade kunnat rätta till äldreomsorgens strukturella brister för länge sedan om de hade brytt sig om att titta på den stora äldreutredning som äldreminister Maria Larsson (KD) tillsatte under alliansregeringens tid.
Äldreutredningen kom fram till i princip samma slutsatser som Coronakommissionen – sex år tidigare. Bristerna är alltså inte nyheter. Men Löfvens regering valde att lägga ned Äldreutredningen utan ett ord. Löfven ”begravde handlingarna i Riksarkivets bergrum”, för att använda utredarnas egna ord.
Det är sant att Huddinge sänker skatten i år. Det är också sant att Socialdemokraterna valt en högre skattesats – men utan att satsa en krona mer på vård och omsorg än den styrande koalitionen. De har valt exakt samma ersättningsnivåer till äldreboenden och hemtjänst som den kristdemokratiskt ledda koalitionen i vård- och omsorgsnämnden. Deras kritik att vi inte skulle satsa tillräckligt på äldreomsorgen för att vi sänker skatten blir därför smått surrealistisk.
I Nacka höjs äldrenämndens budget till 866 miljoner kronor, vilket är närmare 7 procent mer än utfallet i fjol. Det har både möjliggjort substantiella höjningar av anslagen till anordnarna inom äldreomsorgen och riktade satsningar för att stimulera såväl personalkontinuitet, utbildning, och språkkunskaper. Tack vare en välskött ekonomi fanns dessutom utrymme för en skattesänkning vilket ökar köpkraften och gynnar företagen, vars välmående nu är viktigare än någonsin.
Kristdemokraterna skulle inte gå med på att sänka skatten om vi inte samtidigt kunde visa att välfärd för äldre är viktigare.
I Stockholm görs nu den största satsningen på äldreomsorgen någonsin. För att bemöta coronapandemin fattades i Stockholm stad mängder av beslut, bland annat infördes besöksstopp nästan två veckor innan regeringen införde sitt nationella besöksförbud. Staden gick också längre och före folkhälsomyndigheten i kraven på skyddsutrustning då man redan i maj från politiskt håll beslutade att förse all vård- och omsorgspersonal med visir eller munskydd i nära arbetsmoment.
Kristdemokraterna kommer, lokalt och nationellt, fortsätta jobba för att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Det är dock inte möjligt med dagens organisation. Hur många fler bevis behöver Socialdemokraterna? Ska det behöva gå ytterligare sex år innan Socialdemokraterna visar handlingskraft?
Äldreutredningen och Coronakommissionens 300 sidor långa rapport talar sitt tydliga språk. Det vore bättre för Sverige om ledande socialdemokratiska kommunpolitiker valde att utkräva ansvar från sina partikollegor i regeringen i stället för att försöka vinna billiga politiska poänger.
Erik Slottner, borgarråd (KD) Stockholm stad
Karl Henriksson, kommunalråd (KD) Huddinge
Karin Teljstedt, kommunalråd (KD) Nacka
Maria Fälth, kommunalråd (KD) Upplands Väsby
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.