Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

KD: ”Risk att budgeten blir en spretig önskelista”

Det finns en risk att vi får en budget som mer svarar mot de fyra januaripartiernas interna behov än Sveriges betydande reformbehov. Jag är därför bekymrad över att budgetreformerna kommer att brista i träffsäkerhet, skriver Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Publicerad: 10 september 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Inget januariparti tar helhetsansvar för att genomföra det som är strukturellt riktigt i det ekonomiska läge vi befinner oss i, skriver Jakob Forssmed.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet / Kristdemokraterna


Ämnen i artikeln:

BudgetMagdalena AnderssonLöfven 2JanuariavtaletJakob ForssmedKristdemokraternaBudget 2020

Den svenska ekonomin har gått in i en avmattningsfas. BNP minskade under andra kvartalet i år, sysselsättningen likaså, och näringslivet signalerar inte samma brist på arbetskraft som tidigare. En global inbromsning i tillväxt och världshandel får konsekvenser för export och tillverkningsindustri i en öppen ekonomi som Sverige. Industrins utveckling kommer också sätta tonen för nästa års stora avtalsrörelse och påverka löne- och inflationsutveckling.

Samtidigt är resursutnyttjandet och sysselsättningsgraden fortsatt relativt hög. Detta ekonomiska läge ställer krav på en klokt avvägd budget – både i omfattning och innehåll: som inte bränner krutet för sämre tider för tidigt, men som inte heller stramar åt för hårt och bidrar till en snabbare konjunkturnedgång. Men som framför allt innehåller reformer som rustar Sverige för sämre tider.

Tyvärr ser utsikterna för sådan klokskap dystra ut. Januariöverenskommelsen bygger inte på en gemensam analys av samhällsproblemen, utan på en spretig önskelista där alla partier ska få igenom just sin favoritreform. Ingen tar helhetsansvar för att genomföra det som är strukturellt riktigt i det ekonomiska läge vi befinner oss i. Jag är därför mer bekymrad över att budgetreformerna kommer att brista i träffsäkerhet, snarare än att regeringen hamnat fel i sin bedömning av reformutrymmet.

Det är bråttom med reformer för att få in de som står långt utanför arbetsmarknaden i jobb innan förhållandena försämras på allvar. Än så länge signalerar arbetsgivare fortsatt brist på arbetskraft, även om trycket avtagit. Men i stället kan vi förvänta oss förslag som gör att grupper som behövs i arbetskraften kan ägna sig åt självutveckling på skattebetalarnas bekostnad (friår) eller jobbåtgärder riktade mot de som kan få jobb ändå (sänkta arbetsgivaravgifter för skolungdomar och sänkta inkomstskatter endast för de som tjänar mest).

Den historiska satsningen på polis och rättsväsende i KD/M-budgeten måste fullföljas och rättssamhällets närvaro prioriteras ytterligare för att tränga tillbaka den grova kriminaliteten. En överbelastad socialtjänst måste få förstärkningar för att bättre bidra till att bryta den alarmerande brottsutvecklingen som skördar unga liv och strukturella reformer genomföras som kan vända utvecklingen i utsatta områden.

Den dystra utvecklingen på välfärdsområdet under Löfvenregeringen med långa vårdköer och ojämn omsorgskvalitet riskerar att förvärras när avmattningen påverkar kommuner och regioners skattefinansiering. KD/M-budgeten avsatte fem miljarder kronor extra i generella stöd för innevarande år och ytterligare fem miljarder för 2020. Men det behövs också strukturella och prestationsbaserade stöd till kommuner och regioner som bidrar till hårda prioriteringar för att bygga bort äldreboendebristen, förbättra arbetsvillkoren för undersköterskor och korta vårdköerna.

Därtill måste regeringen sluta skära ned på reformer ämnade att mota ensamhet bland äldre och utveckla en politik där vi stärker gemenskapsmöjligheterna för alla tillsammans med civilsamhället. Forskning visar att det bidrar till bättre hälsa och minskade välfärdskostnader.

Nu är också tid att satsa på en effektiv klimatomställning snarare än symbolprojekt på klimatområdet.

Sverige har stora reformbehov och betydande problem. Det kräver hårda prioriteringar i budgetarbetet och kraftfulla reformer för jobb, trygghet och välfärd. Tyvärr finns risk att vi får en budget som mer svarar mot de fyra januaripartiernas interna behov än Sveriges betydande reformbehov, men jag blir gärna överraskad.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev