lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

KD: Det är dags för ett vägval inom svensk sjukvård

Trots den fragmentariska styrningen har den svenska sjukvården klarat pandemin på ett bra sätt. Men om vi ska klara framtidens utmaningar måste ett vägval göras: Antingen behöver vi återgå till fullt självstyre med de skillnader som kommer att uppstå eller låta staten ta huvudansvaret, slutreplikerar fem kristdemokratiska regionpolitiker.

Publicerad: 13 april 2021, 11:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Johan Nilsson/TT


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaSocialdemokraternaRegionernas ekonomiStatenKommunalt självstyre

Ibland undrar man vem som är konservativ respektive progressiv i den svenska hälso- och sjukvårdspolitiken? Socialdemokraterna värnar ett system som har sitt ursprung i 1600-talet och har varit konstant sedan 1862. Kristdemokraterna vill utforma ett nytt, framtidsinriktat nationellt hälsosystem utifrån patientens behov. 

Att socialdemokraterna så ensidigt och tondövt försvarar ett system som inte är förberett för framtidens utmaningar är beklämmande. Detta har väljarna sett igenom och mätningar visar att Kristdemokraterna är det parti som har högst förtroende i sjukvårdsfrågor. 

Vi menar att om vi ska klara framtidens utmaningar måste ett vägval göras. Antingen återgå till fullt självstyre med de skillnader som kommer att uppstå eller låta staten ta huvudansvaret. Att behålla dagens mischmasch är det sämsta alternativet. 

När Socialdemokraterna blir allt ensammare i försvarandet av en regional sjukvård som under coronapandemin varit under stor press, så konstaterar de med klassisk självgodhet i sin replik mot statliga investeringar i den svenska sjukvården: ”Vi är övertygade om att om fler regioner styrts av socialdemokrater skulle mycket fungerat bättre”. 

Låt oss diskutera frågeställningarna utifrån vad som är bäst för medborgarna och patienterna, som förväntar sig en tillgänglig och trygg vård. Till och med Socialdemokraterna på nationell nivå inser problemen kring regionerna och investeringsbehoven och har därför tillsatt en statlig utredning (S 2019:03) som bland annat fått uppdraget att: ”analysera större sjukhusinvesteringarnas beståndsdelar och komplexitet och eventuella behov av samverkan för att bidra till den nationella utvecklingen av hälso- och sjukvården.” 

Socialdemokraternas ovilja att göra förändringar kommer att prövas i valet. Väljarna kan då rösta bort en regering som hanterat coronapandemin med dålig nationell krisberedskap och otydlig ledning på central nivå, där personalen fått rädda verksamheterna och där systemet varit det stora problemet. Till detta kommer en ständig pajkastning mellan regering och regioner om vem som äger ansvaret. Låt oss utreda hur framtidens sjukvård ska se ut där patienterna får större makt och vårdköer tillhör det förgångna. 

Per Einarsson (KD) regionråd och gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne 

Anders Lundström (KD) regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett 

Jennie Forsblom (KD), regionråd i opposition, Region Gävleborg

Per Larsson (KD), oppositionsråd och gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Region Västerbotten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev