Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”KD borde lyssna på de egna väljarna”

Att med påhittade fördelningspolitiska argument låtsas som att värnskatten inte går att avskaffa är inte värdigt ett borgerligt parti som Kristdemokraterna, slutreplikerar Skattebetalarna.

Publicerad: 5 april 2019, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatterKristdemokraterna

SLUTREPLIK Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed gillar inte återvinning, och anser inte att jag har läst hans replik på mitt tidigare alster. Jodå, jag har läst. Och vi verkar båda återvinna ungefär lika mycket. Jakob Forssmeds replik här i Dagens Samhälle (1/4) säger nämligen intet nytt, och bemöter inte heller denna gång min grundläggande kritik mot Kristdemokraternas argumentation i värnskattefrågan.

I stället upprepar Forssmed att ”just höjd fastighetsavgift eller återinförd fastighetsskatt tycks vara en tänkbar finansiering av slopad värnskatt”, vilket han menar skulle gynna höginkomsttagare på bekostnad av vanligt folk. På vilket sätt det ”tycks” vara så berättar dock inte Forssmed. Mig veterligen ligger nämligen inget förslag om fastighetsskatt på bordet. Värnskattens avskaffande är däremot datumsatt till 1 januari 2020, det vill säga om knappt nio månader.

Att med påhittade fördelningspolitiska argument låtsas som att värnskatten inte går att avskaffa, eller att finansieringen av avskaffandet inte går att finna någon annanstans än i plånböckerna hos låginkomsttagare och pensionärer, är inte värdigt ett borgerligt parti som KD.

Det skulle kanske göra Jakob Forssmed gott att – i stället för att motarbeta avskaffandet av en ineffektiv, orättvis skatt som varit ”tillfällig” i 25 år – studera sitt eget partis eftervalsanalys. I den står att läsa att ”Kristdemokraternas väljare är mycket kritiska till höga skatter. Faktum är att KD:s väljare och potentiella väljare är de mest skattekritiska av samtliga”. En slutsats i analysen är att väljarna efterfrågar en moralisk utgångspunkt i skattepolitiken i stället för bara riktade satsningar.

Jakob Forssmed kanske skulle lyssna på de egna väljarna i stället för att kritisera en av få punkter i Januariöverenskommelsen som borde vara en självklarhet för hela borgerligheten att applådera.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterKristdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev