Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kampen för BB Sollefteå angår oss alla”

Vår välfärd är inte längre självklar, eftersom den effektiviserats och centraliserats in i absurdum. Nu måste den nya regeringen ta tag i de klyftor som splittrar vårt land, skriver aktivisten Malin Ackermann inför tvåårsdagen av ockupationen av BB Sollefteå.

Publicerad: 28 januari 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den 30 januari har BB Sollefteå ockuperats i två års tid.

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdBarnmorskorGlesbygdAkutsjukvård

Den 30 januari har kampen pågått i två år. En kamp som jag stöttar helhjärtat. Det jag syftar på är ockupationen av BB i Sollefteå som också handlar om att få behålla en god akutsjukvård.

Akutsjukvård och BB hör nämligen ihop, fick jag lära mig när vi protesterade för att behålla BB i Lycksele för ett antal år sedan. Den 30 januari ska tvåårsdagen av ockupationen manifesteras och jag har blivit tillfrågad att vara en av talarna.

Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan. Det går nämligen inte att säga nej till att göra en insats för dessa människor och deras sak. Deras sak som dessutom är vår. Och då menar jag inte bara vi som återkommande, om och om igen, drabbas av olika former av nedläggningshot. Jag menar på fullt allvar att det är en sak för hela Sverige och att det är dags att fler inser det.

För att Sverige ska kunna fortsätta identifiera sig som ett land där människors lika värde är grundläggande krävs att vården slutar effektiviseras och centraliseras. Så är det bara. Gör om och gör rätt. Nu är det nog.

Det kan inte få fortgå att såväl stat som region underminerar möjligheten att bo och verka i delar av vårt land. Nu måste det vara slut på att luta sig mot statliga utredningar som inte tar hänsyn till faktorer till orättvisor i vårt land.

Exempel på sådana faktorer är makt. Dysfunktionella maktstrukturer som missbrukas i takt med att politikerkonstellationer sitter av sig känslan för vem man egentligen finns till för. Ett maktmissbruk som i sig skulle kräva en Sverker Olofsson och en soptunna i varje mötesrum för att råda bot på.

Det handlar om politiska system och strukturer. Det handlar om normer och retorik. Om identitet och klass. Ja, det går att rada upp en hel del som inte har att göra med partipolitik, eller vilka som regerar ihop. Men som håller på att demontera vår välfärdsstat och vår demokrati.

Vi har en demokrati som är på dekis. Tusentals människor lever i otrygghet och är orättvist behandlade. Vår välfärd är inte längre självklar eftersom den effektiviserats och centraliserats in i absurdum.

I Lycksele har vi Sveriges minsta BB och förra sommaren kunde lokal media rapportera om så kallad ”BB-turism”. Vi hade besök av ett antal mödrar som planerade sin förlossning på vårt lagom stora sjukhus där känslan som BB förmedlar är ”här har vi tid”. En lugn miljö som det alltså är värt att färdas 80 mil för.

Det här är en fråga för oss alla. Det här är ingen klassisk glesbygdskamp. Det här berör hela vårt land och vår identitet. Vem är vi som inte har råd? Vilka är vi som inte bryr oss?

Nu är det som sagt nog. Nu gäller det att vår nybildade regering tar tag i att minska klyftorna som splittrar. Vi svenskar är ett tålmodigt folk och än så länge finns fler som vill hålla ihop vårt land än som vill splittra. Därför stöttar jag med glädje och en stor portion beslutsamhet dem som kämpar för sin trygghet, sin rättvisa och sin bygds heder.

För vad händer om vi ger upp?

Malin Ackermann, demokratiaktivist och oberoende opinionsbildare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev