tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kämpa för svenskt snus i EU – för folkhälsans skull

Sverige har färre problem med rökrelaterade sjukdomar tack vare vårt svenska snus. Regeringen borde kämpa för att svenskt snus även ska tillåtas i EU, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Publicerad: 21 maj 2019, 14:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är skillnad på hälsoeffekterna av rökning och snus.

Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson//Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteFolkhälsaEU

Ibland hamnar regeringar i den märkliga situationen att de agerar mot sitt eget uttalade syfte, och den svenska folkhälsopolitiken är inget undantag. Vi lever trots allt i ett land som säljer tioprocentig starköl på ett statligt monopol och erbjuder statliga kasinospel med förevändningen att det är av folkhälsoskäl vi måste göra på det sättet. Men låt oss ta det i tur och ordning;

Den första juli blir det rökförbud på uteserveringar och en rad publika utomhusutrymmen i Sverige, till exempel perronger och i anslutning till affärer. Man kan tycka vad man vill om detta, jag tycker självklart att det är bra om rökningen minskar, måhända tror jag inte att ett förbud mot att röka på en perrong är en särskilt ändamålsenlig åtgärd, men oavsett det – förbjudet blir det.

För att upplysa allmänheten om detta anslår nu regeringen 6,5 miljoner kronor till Folkhälsomyndigheten för att informera om de nya rökförbuden, och detta görs med ambitionen om att uppnå ett Sverige där färre än fem procent röker 2025. Det är begripligt, att sprida information kostar pengar och ambitionen finns där.

Men nu kommer det konstiga, mer än hälften av dessa skattemedel ska gå till privata lobbyister som verkar för ett ”minskat tobaksbruk”. För oss som arbetar med detta är det inte svårt att veta vilka organisationer som avses. Det är den aktivistiska tankesmedjan Tobaksfakta, Sveriges ivrigaste snusmotståndare, och dylika organisationer som kommer att få skattepengar. Organisationer som gjort motståndet mot snus till sin mission och som inte skiljer på rökning och snus.

”Bidraget till frivilligsektorn är en viktig del. Vi behöver ha ett samhällsgemensamt grepp för att se till att lagen får genomslag, men också för att vi på sikt ska nå målet om ett tobaksfritt Sverige 2025", säger socialminister Lena Hallengren (S) (TT 18/5).

Det är här regeringens tankevurpa inträffar. Sverige har i dag en dagligrökning som är ungefär 5–7 procent av befolkningen, en siffra vi kan vara stolta över. Men vår samlade tobakskonsumtion är knappt en fjärdedel av den vuxna befolkningen, ungefär i paritet med EU-snittet. Varför? Jo, för att vi svenskar väljer det svenska snuset framför den dödliga cigaretten.

Tobaksrelaterad cancer bland män (åtta av tio snusare är män) är unikt låg i Sverige, en logisk följd av våra låga rökartal. Men varför vill Hallengren finansiera lobbyister som propagerar mot det svenska snuset, när det initialt påstådda målet är att minska rökningen?

Sanningen är att Sverige har färre problem med rökrelaterade sjukdomar tack vare vårt svenska snus. Det är ingen hälsokost det heller, det innehåller nikotin och är beroendeframkallande. Men det är 99 procent mindre hälsovådligt än cigaretter, och det tillverkas i enlighet med svensk livsmedelslagstiftning i fabriker i till exempel Göteborg, Småland och på Gotland.

Den svenska folkhälsan klarar sig bättre utan att skattepengar går till snusmotståndare. Ett verkligt problem är EU, för där är svenskt snus förbjudet – trots att EU har 100 miljoner vuxna rökare, som alltså förvägras ta del av det vi har i Sverige idag. Åt det har regeringen inte gjort någonting. Kanske vore det mer klokt att börja där, att kämpa för svenskt snus i EU vore verkligen en folkhälsoinsats värd namnet.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev