söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Jämförbara länder har förbud mot vinster i skolan”

Det går att ha valfrihet i skolan utan att lägga pengar i fickorna på riskkapitalbolag, skriver Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman från Sveriges Skolledare i en slutreplik.

Publicerad: 1 februari 2023, 14:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman, båda förbundsordförande för Sveriges Skolledare.


Ämnen i artikeln:

Vinster i skolanSkolanUtbildning

Hans Bergström har skrivit en replik på vår debattartikel om ökat statligt ansvar för skolans finansiering och likvärdighet. Han skriver bland annat att vi dömer ut en stor mängd friskolor utan någon närmare analys av konsekvenserna. Där har han fel. Vår analys är glasklar. Vårt fokus är att alla barn och elever ska få en kompensatorisk utbildning som ger dem likvärdiga livschanser. Vi tror inte att nuvarande system ger de bästa möjliga förutsättningarna för det.

Vi ska vara tydliga – det vi eftersöker är att all eventuell vinst som en skola eller förskola genererar säkras till barnens och elevernas utveckling. Vi tycker inte att riskkapitalbolag ska kunna använda vinst till spekulation och vinstutdelning. Det är ingen kontroversiell åsikt.

LÄS MER: ”Sveriges Skolledare dömer ut en stor mängd friskolor” 

För det Hans Bergström glömmer bort att nämna är att ett system med fristående skolor inte måste innebära vinstutdelning. Det går att ha valfrihet i skolan utan att lägga pengar i fickorna på riskkapitalbolag, exemplen finns på flera platser i Europa. Jämförbara länder har förbud mot vinster, men ändå en lång tradition av fristående skolor. I exempelvis Danmark har det funnits fristående skolor i snart 175 år. Dessa skolor åtnjuter samma villkor som offentligägda skolor, men tillåts endast bedrivas i stiftelseform. På konventionella marknader vet vi att aktiebolagsformen kan vara en effektiv verksamhetsform, men på välfärdens kvasimarknader bör den diskuteras.

Vi håller med Hans Bergström om att många skolledare i vinstutdelande verksamheter gör ett fantastiskt jobb. Men de gör det trots vinstintresset, inte tack vare det. En verksamhet med vinstkrav behöver oundvikligen fokusera på just vinst. Och det finns många sätt för skolorna att spara pengar. Till exempel genom att inte tillhandahålla adekvata fysiska lärmiljöer på skolorna. Rapporterna duggar tätt om undermåliga labbsalar och idrottshallar, och om att allmännyttan utnyttjas för att skolorna ska kunna spara in på skolbibliotek och skolgårdar.

I likhet med Hans Bergström har även vi läst Anne-Marie Paulssons utredning. Det är en uppgörelse med dagens friskolesystem som författarna bland annat menar bidrar till sortering och segregering istället för likvärdighet. Via marknadens logik ges de ”lönsamma” eleverna valfrihet i nuvarande system, medan de ”olönsamma” inte har något att hämta. Det är inte ett skolsystem vi vill stå bakom.

Vi står fast vid vår övertygelse. Skattepengar avsatta för en likvärdig och kvalitativ skola ska användas till att möta de behov som finns i skolan och förskolan, inte delas ut i vinst.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman
Förbundsordförande för Sveriges Skolledare

Matz Nilsson
Förbundsordförande för Sveriges Skolledare

Följ debatten:

1. ”Vinstutdelning till skolägare måste genast förbjudas” 

2. ”Sveriges Skolledare dömer ut en stor mängd friskolor” 

3. ”Jämförbara länder har förbud mot vinster i skolan” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev