Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mats Reimer: Jag ser fram emot resultatet av Ivo:s nätläkargranskning

Jag har fortfarande inget emot digital vård som riktar sig till patienter som inte behöver fysisk undersökning, men den får stå på egna ben på en privat marknad. Resultatet blir annars att principen om en behovsstyrd offentligt finansierad vård får stryka på foten, slutreplikerar Mats Reimer till Henrik Kangro, medicinsk ledningschef på Min Doktor.

Publicerad: 26 augusti 2019, 08:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Min Doktors affärsområdeschef hävdar att ”läkarna ser bra på de bilder patienterna tar själva”, medan min egen erfarenhet av att bedöma olika amatörfotade hudförändringar säger något annat”, skriver Mats Reimer.

Foto: Mathias Bergeld, Maxim Thoré / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

NätläkarePrimärvårdPatienter

Replik. Företaget Min Doktor drivs, precis som alla andra kommersiella bolag, med målet att skapa vinst för ägarna. Så när företagets medicinskt ansvarige argumenterar för digital vård är det en partsinlaga som gör reklam för sin verksamhet. Låt oss se på argumenten som Henrik Kangro för fram.

Nätvården är lättillgänglig och väntetiden är minimal. Patienten har ingen restid och riskerar inte smittas i ett väntrum. Mycket enkla fall som inte behöver fysisk undersökning slipper belasta vårdcentralen eller sjukhusets akutmottagning. Detta är den goda sidan av nätläkarna.

Som jag skrev i min krönika har jag inget emot sådan digital vård, men den får stå på egna ben på en privat marknad. Resultatet blir annars att principen om en behovsstyrd offentligt finansierad vård får stryka på foten när lättvård för den friskare, yngre, IT-vana delen av befolkningens tränger undan vården för de som är äldre och sjukare.

När nätläkarna först dök upp kunde de skära guld med täljkniv. Ett kort videosamtal debiterades regionen som ett utomlänsbesök à 1 800 kronor. Denna vinstmarginal uppfattades förstås om helt orimlig och 2017 sänktes ersättningen först till 1200 kronor, sedan till 650, och nyligen till 500 kronor.

Även denna prislapp är knappast försvarlig för den begränsade nytta tjänsten gör för det allmänna. Region Halland hade 2016–2017 ett pilotprojekt med Min Doktor där regionen betalade 450 kronor per digital läkarkontakt, men regionen ville inte permanenta tjänsten ens på den rabatterade prisnivån.

Vid utvärderingen av Hallands pilotprojekt var inte Min Doktor och regionens granskare överens om vårdens kvalitet. De flesta patienter med diagnosen hosta fick recept på hostdämpande läkemedel, vilket förefaller vara en betydande överförskrivning. Hallandsposten har talat med en patient som hävdar att hon fått recept på narkotiskt hostdämpande etylmorfin av Min Doktor genom att bara kryssa i en symtomlista och skicka en mobilbild av svalget (sic).

Min Doktors affärsområdeschef hävdar att ”läkarna ser bra på de bilder patienterna tar själva”, medan min egen erfarenhet av att bedöma olika amatörfotade hudförändringar säger något annat. Av de pilotpatienter som fick antibiotika mot halsfluss genomgick bara hälften provtagning varför diagnosen streptokocktonsillit i de övriga fallen är en ren gissning.

Nu öppnar Min Doktor 80 stycken sköterskemottagningar i anslutning till stora ICA-butiker, i värsta fall en slags inkastare för att skapa fler nätläkarbesök. Förra året fakturerade nätläkarna regionerna över en kvarts miljard kronor. När de virtuella besöken i år blivit kostnadsfria för alla kan överförbrukning leda till att den summan flerdubblas. Jag ser fram emot resultaten av den granskning som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är i färd med att göra. Är det rimligt att nätläkare kan sjukskriva utan att fysiskt undersöka patienten?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev