Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Intresserar hedersvåldet bara när det passar, L?

Vi i Vänsterpartiet på Lidingö vill att det ska skapas handlingsplaner i skolan för att förebygga hedersförtryck. Men vårt förslag avfärdades med hänvisning till att kommunen redan arbetar med våld i nära relationer. Särskilt förvånande är det att Liberalerna, som har så hög svansföring i hedersfrågor, inte kunde se behovet, skriver Jonas Lundgren och Sven Erik Wånell (V).

Publicerad: 17 december 2019, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HederskulturLiberalerna

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket är en fråga som diskuterats allt mer under de senaste åren, inte minst tack vare modiga kvinnor med egna erfarenheter som vägrat tystna i denna fråga. Det är upp till alla, från höger till vänster, att faktiskt se till att komma till rätta med det förtryck och de begränsningar i sina fri- och rättigheter som många, framförallt ungdomar med utländsk härkomst, upplever i dag. 

Enligt statistik från Länsstyrelsen i Östergötland, som har samordningsansvar för frågor gällande hedersrelaterat våld i Sverige, anmäldes 118 äktenskapstvång 2018, 13 anmälningar rörde människor som lurats utomlands för att ingå äktenskap samma år och 38 fall av könsstympning anmäldes. Statistiken säger mycket om vad som händer i Sverige och den extrema utsatthet många, speciellt ungdomar, lever under.

Ett av de sätt som rekommenderats av bland andra Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime och organisationen Varken Hora eller Kuvad, för att identifiera och komma till rätta med hedersförtryck redan på ett tidigt stadium är handlingsplaner för grundskola och gymnasium för hur man ska identifiera hedersförtryck och också hur man ska agera när man identifierat detta våld. 

Vänsterpartiet lade en motion på Lidingö om handlingsplan i grund- och gymnasieskolan för att förebygga hedersrelaterat våld- och förtryck. När motionen behandlades i utbildningsnämnden i kommunen hänvisades enbart till att kommunen redan i dagsläget arbetar med frågor som rör våld i nära relationer. Det är förvisso bra att kommunen gör det. Samtidigt är det oroväckande att man i sitt svar på vår motion hänvisar till arbetet med våld i nära relationer eftersom hedersrelaterat våld- och förtryck utgår från andra, kollektiva mekanismer som begränsar människors fri- och rättigheter. 

Något som upprör oss är att de som ansvarar för denna viktiga fråga i Lidingö stad är Liberalerna, ett parti som gjort sig kända för att ta hedersrelaterat våld- och förtryck på allvar. Vi kan bara spekulera om vad deras avslagsyrkande på vår motion beror på. Att motionen kommer från Vänsterpartiet? Att man saknar fullgoda kunskaper i frågan? Att man inte tror att den problematik vi beskriver finns i vår kommun? Det känns tråkigt att det verkar som att det här är en fråga som i första hand engagerar när det passar.

Jonas Lundgren, gruppledare för Vänsterpartiet på Lidingö

Sven Erik Wånell, ersättare i utbildningsnämnden för Vänsterpartiet på Lidingö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HederskulturLiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev