Debatt
Inte konstigt att folk lämnar Malmö för Staffanstorp
Att människor lämnar Malmö för att söka sig till en kommun som erbjuder större trygghet och säkerhet är begripligt. Den som berövas sin trygghet berövas också sin frihet. I Staffanstorp har vi arbetat aktivt med säkerhet och trygghetsfrågor under en längre tid, skriver Christian Sonesson (M).
Publicerad: 6 november 2019, 15:46
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Framtiden finns inte i de stora städerna, utan i de mindre kommunerna, skriver Christian Sonesson.
Foto: EMIL LANGVAD/BILDBYRÅN
I lördagens Dagens Nyheter intervjuas Veronica Truedsson från Malmö. Hon berättar att hon och hennes familj beslutat sig för att lämna Malmö och flytta till Staffanstorp: ”Det är vemodigt, men nu flyttar vi härifrån”.
Veronica och hennes familj är inte ensamma om att lämna storstaden för att söka sig till Staffanstorp eller någon av de andra kranskommunerna i regionen. Vi har noterat fenomenet en längre tid: Familjer som lämnar Malmö, Lund och Helsingborg för att söka sig till Staffanstorp, en kommun med 25 0000 invånare. De välskötta, mindre kommunerna i vårt närområde ser samma utveckling: De växer, och de som flyttar in är i hög utsträckning unga familjer med barn.
Opinionsanalytikern Markus Uvell beskrev fenomenet i GP i våras: Framtiden finns inte i de stora städerna, utan i de mindre kommunerna. Uvell menar att barnfamiljer lämnar storstäder som Malmö, Stockholm och Göteborg i jakt på trygghet och lägre kostnader. Det är dyrt att bo och leva i stora städer, och otryggheten ökar liksom den faktiska risken att utsättas för brott.
Enligt Nationella Trygghetsundersökningen 2019 är den upplevda otryggheten störst hos dem som bor i polisregion Syd, framförallt i Malmö. Malmöborna tillhör också dem som har lägst förtroende för polisen. De tre bombdåd som skakade Malmö förra helgen – i Sofielund, vid Drottningtorget och på Almgården – visar att den oro många Malmöbor upplever är befogad. Det är ett mirakel att ingen människa skadades fysiskt. De materiella skadorna är stora, och människors trygghet har fått sig ännu en törn.
”Nu känner vi oss inte trygga här längre”, säger Linda till Expressen. Hon bor med sin familj i det flerfamiljshus i Almgården som drabbades. Hennes åttaårige som vaknade precis innan det small, kvart över tre natten mot lördagen: ”Han ska inte behöva vara med om något sådant här, han är bara åtta år. Och vår dotter är sju år. Hon vaknade och blev jätterädd. Det som är jobbigast är att barnen är så oroliga. De undrar om det kommer att hända igen och om vi kan bo kvar”.
Linda uttrycker väl en oro som många människor i Malmö känner. Bombdåden har ökat i hela landet under 2019 – men Malmö är värst drabbat. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö. Ytterst få av bombdåden klaras tyvärr upp av polisen. Malmö är också hårt drabbat av skottlossningar. Förra veckan sköts en 28-årig man ihjäl i Malmö. I slutet av augusti sköts en ung kvinna bärandes sitt nyfödda barn i famnen, till döds på Sergels väg i Malmö. Våldet är inte begränsat till utsatta områden – i Malmö är alla stadsdelar drabbade av bomber och skottlossningar.
Det är begripligt att människor lämnar Malmö för att söka sig till en kommun som erbjuder större trygghet och säkerhet, välfungerande skolor och barnomsorg och dessutom väsentligt lägre skatt. Det är samtidigt tragiskt att myndigheterna inte längre kan säkra invånarnas trygghet i Sveriges tredje största stad.
I Staffanstorp har vi medvetet och aktivt arbetat med säkerhet och trygghetsfrågor under en längre tid. Det ger resultat, i form av nöjda invånare, ett blomstrande företagsklimat och goda resultat i våra skolor. Föräldrar har rätt att kunna känna sig trygga när barnen är ute och leker eller cyklar till sin skola. Den som berövas sin trygghet berövas också sin frihet.
Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M) Staffanstorps kommun
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.