Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Inte alls modigt bestämma över kvinnors huvuden

Att kvinnor kan bestämma själva är självklart för oss liberalfeminister. Det är det tydligen inte för Grön Ungdom som argumenterar mot värdmödraskap med argumentet att det inte är feministiskt.

Publicerad: 17 juni 2015, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Värdmödrar verkar i dag i gråzoner i stället för under säkra och kontrollerade förhållanden.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FeminismMiljöpartietBarnperspektivet

REPLIK. Representanter från Grön Ungdom lyckas skriva en hel debattartikel i Dagens Samhälle (16/6) om varför värdmödraskap (surrogatmödrskap) inte är feministiskt, utan att nämna vad berörda kvinnor faktiskt själva vill.

För i den vänsterfeminism som Grön Ungdom företräder finns nämligen inga individer - det enda som spelar roll är en kollektiv bedömning av vilka handlingar som ska räknas som feministiska.

Som liberalfeminister ser vi de strukturer som begränsar kvinnor och håller kvar samhället i ojämställdhet, men i stället för att spä på att kvinnor inte ska få bestämma över sig själva så vill vi stärka kvinnor och se även kvinnor som individer med olika viljor. Det är inte modig feminism att genom lag säga att kvinnor inte ska få bestämma över sina kroppar.

Grön Ungdom menar att lagligt värdmödraskap skulle skapa en stor social press på kvinnor att bli värdmödrar. Det är som att vara emot abort med argumentet att vissa män då skulle utsätta kvinnor som inte gör abort för stor press.

Samtidigt har denna sociala press inte påvisats i länder där värdmödraskap är tillåtet, så som Belgien och Storbritannien. Grön Ungdom hänvisar alltså till spekulationer utan empiriskt stöd.

Det finns många skäl till varför kvinnor väljer att bli värdmoder. En mor kan vilja hjälpa sin homosexuelle son att få ett biologiskt barn. En annan kvinna kan se glädje i att hjälpa folk att få barn, men samtidigt vilja ha viss ersättning för de påfrestningar som kommer med en graviditet.

Olika människor ser olika på barnafödande och vi tror inte att Grön Ungdom vet bäst vad som passar alla kvinnor. Smarta regleringar ska stoppa de fall som faktiskt finns där människor blir utnyttjade, inte allmänna förbud.

Vi ser även de juridiska komplikationer som uppkommit med dagens förbud, där värdmödrar verkar i gråzoner i stället för under säkra och kontrollerade förhållanden. Till exempel så har det varit problem med vårdnadsskap, vilket skapat en stor otrygghet för föräldrarna men framför allt barnet. Även värdmodern löper större osäkerhet. Sammantaget gör dagens förbud situationen allt svårare och mer osäker för alla inblandade parter.

Att tillåta värdmödraskap skulle ge fler möjlighet att bilda familj. Men framför allt handlar det om att beslut som rör enskilda kvinnors egna kroppar ska fattas av dem själva, och inte av politiker. Även kvinnor kan bestämma över sig själva. Det är självklart för oss liberalfeminister.

Algot Thorin, vice förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Matilda Moberg, distriktsordförande Södermanland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev