lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Installationsbranschen behöver hjälp av kommunerna”

Vi uppmanar kommunerna att ta kontakt med oss för att dimensionera och kvalitetssäkra utbildningsinsatser, skriver Ola Månsson och Torbjörn Johansson, Installatörsföretagen.

Publicerad: 12 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ola Månsson, vd, och Torbjörn Johansson, företagsrådgivare och expert på utbildningsfrågor, Installatörsföretagen.

Foto: Peter Knutson


Ämnen i artikeln:

KlimatEnergipolitikElproduktion

Vatten, el, värme, kyla, ventilation och fiber är verktygen för att skapa ett hållbart, energieffektivt och smart samhälle. Installationsbranschen består av företag som möjliggör denna förändring, men för att klara omställningen behöver vi bli fler. Kommunerna har en nyckelroll när det gäller att utbilda medarbetare till branscher där samhällets behov och efterfrågan är som starkast.

Energipolitik har på kort tid blivit en fråga som diskuteras överallt. De höga elpriserna behöver komma ned till lägre nivåer, och tillgången till fossilfri el öka för att Sverige ska uppnå klimatmålen. 

LÄS MER: Torkskåp på dygnet runt – så avslöjas kommunens värsta eltjuvar 

Installatörer inom el, vvs, ventilation och kyla arbetar med att lösa dessa utmaningar dagligen. De är navet i andra branschers omställning, och man kan med fog hävda att Sveriges klimatarbete står och faller med tillgången på arbetskraft i branschen. Det är installatörerna som gör elektrifiering av transport och industri möjlig och som energieffektiviserar fastigheter. 

Men – det saknas 17 500 installatörer i nuläget. Om tre år beräknas den siffran vara uppe i 28 000. Dessa räkneexempel bygger endast på nuvarande arbetsbelastning och tar ingen hänsyn till allt som ska göras i energiomställningen. 

Det är redan i dag svårt för våra medlemsföretag att rekrytera kompetenta medarbetare. Detta är ett problem som flera andra branscher också upplever. Orsakerna är flera, bland annat begränsning i antalet utbildningsplatser och utbildningsorter, brist på kompetenta lärare samt bristande intresse för teknikyrken. 

Företagen tar i dag ett stort ansvar när det gäller att utbilda ny arbetskraft. I sig är det positivt, det medför att eleverna får lära sig yrket och praktiska moment i verkligheten. Däremot är det ett stort åtagande för företagen, speciellt då många är små med få anställda. 

Lägg till i ekvationen att den tekniska och marknadsmässiga utvecklingen går mycket snabbt och att det kommer att behövas ny kompetens för att utveckla och bygga framtidens tekniska system och tjänster inom energiområdet. 

För att lyckas med den ökande mängden hållbara installationer så behöver vår bransch nu hjälp av samhället, och framför allt av kommunerna och Arbetsförmedlingen. Dessa instanser sitter på nycklarna till utökade utbildningsinsatser. Den viktigaste frågan just nu för klimatomställningen är att satsa på yrkesutbildningar inom bland annat el och vvs. Dessa ger både goda möjligheter till arbete och leder till verklig samhällsnytta. 

Vi uppmanar härmed kommunerna att ta kontakt med oss för att dimensionera och kvalitetssäkra utbildningsinsatser. Så kan vi skapa bästa möjliga förutsättningar för dem som ska installera Sveriges framtida klimatsmarta lösningar!

Ola Månsson
Vd, Installatörsföretagen

Torbjörn Johansson
Företagsrådgivare och expert på utbildningsfrågor, Installatörsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev