Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ingen ska behöva äta ett kreditkort i veckan

Varje person får i sig plast motsvarande ett kreditkort i veckan. På Centerpartiets och övriga majoritetens initiativ sker därför en satsning på att plastbanta Västerås under 2020. Det skriver kommunalråden i Västerås Vicki Skure-Eriksson (C) och Monica Stolpe-Nordin (C) som uppmanar fler att haka på.

Publicerad: 15 februari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Alla kan vi göra något för att slippa mata våra barn och oss själva med ett kreditkort i veckan”, skriver Vicki Skure-Eriksson (C) och Monica Stolpe-Nordin (C).

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

PlastFolkhälsaCenterpartiet

Ett kreditkort i veckan. Så mycket plast, fem gram, får varje person i sig, varje vecka. Fyra kreditkort i månaden, femtiotvå kreditkort på ett år. Vi får i oss plast när vi äter, dricker, andas och i direktkontakt.

Ingen vet exakt hur plaster och mikroplaster påverkar människor och djur, men forskningen visar att det påverkar vårt hormonsystem, immunsystem, ger allergier, infertilitet, typ 2 diabetes, cancer med mera. Och det finns en tydlig koppling mellan plastavfall i naturen, haven, plastens koldioxidutsläpp och klimatförändringarna.

Plasten finns överallt runt oss. I fimpen på gatan, i frigoliten runt den nyinköpta tv:n, i dammet under barnens sängar, i matlådan av plast som värms i mikron, i leksaksdinosaurien som köptes billigt i en lågprisbutik. Plasten finns också i den flytande tvålen, i vattenflaskan från gymmet som börjar bli lite repig, i tvättvattnet när du tvättat fleecefilten och i Ipaden barnen har i knät.

Plast i mängder finns även i mataffären. Runt paprikan, gurkan, salladen och påsen med äpplen. Runt osten, påläggen, brödet, flingorna. Plast finns även inuti konservburken, inuti engångsmuggen av papp och i blöjorna som har sådan otrolig uppsugningsförmåga. Och naturligtvis i flaskorna du köper med vatten och läsk, där plastens gifter frigörs om flaskan ligger i solen eller i en varm bil.

Plast är ett fantastiskt material som kan användas till många olika saker. Det finns olika plaster, vissa är bättre och fungerar att återvinna, medan andra avger gifter år efter år. Gemensamt för all plast är att den är fossil, det vill säga, tillverkad av olja. Och det tar 100-tals år för en plastpåse att brytas ner, upp till 1 000 år för en läskflaska i plast att ”försvinna”, men troligtvis försvinner den inte helt utan bryts den ner i små, små mikroplastpartiklar som finns kvar i det ekologiska kretsloppet.

Men behöver vi verkligen all plast som finns i vår vardag? Kaffet som laget säljer i pausen på hockeymatchen kanske kan vara billigare om kunden har med egen mugg jämfört med om man köper kaffe i engångsmugg? Måste kycklingsalladen vara förpackad i en engångsförpackning av plast? Med dressing i en liten plastbytta bredvid?

På Centerpartiets och övriga majoritetens initiativ sker nu en satsning under 2020 på att plastbanta Västerås. Både genom att minska användingen av onödig engångsplast, byta ut fossil plast mot andra material och minska nedskräpningen.

Det kommer ske både i kommunens alla verksamheter och genom att uppmärksamma och informera företag, föreningar och alla som bor och vistas i Västerås om hur vi kan minska plastanvändningen och stoppa nedskräpningen. Nedskräpningen i sig skapar otrygghet,  sprider mikroplaster i natur och vattendrag och skapar onödiga kostnader för renhållning.

Det finns flera privata initiativ som hjälper till att hålla Västerås rent, men vi måste bli ännu fler som reagerar och agerar. Folkbildningen med de studieförbund som finns är en fantastisk resurs som kommer bjudas in i arbetet med att lära ut hur vi kan minska plasten i vår vardag, välja mer hållbara material, återanvända, återbruka och sluta slänga cigarettfimpar fulla med plast i naturen.

I Västerås har vi precis startat, men fler behöver haka på. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något för att slippa mata våra barn och oss själva med ett kreditkort i veckan!

Vicki Skure-Eriksson, kommunalråd (C) Västerås, ordförande i förskolenämnden, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande

Monica Stolpe-Nordin, kommunalråd (C) Västerås, ordförande i Byggnadsnämnden, 1:e vice ordförande i miljö- och konsumentnämnden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev