måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Inför social tid på schemat för hemtjänstpersonal

Årsrika behövs i samhällslivet – deras kompetens och kunskaper är viktiga. Men med ålder uppkommer olika livssituationer som den enskilde inte alltid kan lösa på egen hand. Vi tycker därför bland annat att alla som har hemtjänst ska ha en fast vårdkontakt och att hemtjänstpersonalen även ska ha tid för umgänge, replikerar liberalerna Barbro Westerholm och Anna Starbrink.

Publicerad: 1 april 2021, 07:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi vill att hemtjänstpersonal ska kunna äta tillsammans med årsrika på sin arbetstid, skriver Barbro Westerholm och Anna Starbrink. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ÄldreHemtjänst

Tack för att ni inom Äldreuppropet frågar oss partier vad vi vill göra för att göra samhället bättre för de äldre. Så här ser vi det: ålder är bara en siffra. Bara för att du är född inom ett visst årsspann är det inte säkert att du har mer gemensamt med de födda samma år som du.

Men med ålder uppkommer olika livssituationer som den enskilde inte alltid kan lösa på egen hand. En grundläggande drivkraft för oss liberaler är att plocka bort hinder så att människor ska kunna leva som de själva vill, oavsett ålder.

För att svara på några av de frågor som ni inom Äldreuppropet ställer:

■ Det är självklart för oss att de som vill och orkar arbeta längre ska kunna göra det. 
■ Det är självklart för oss att det behövs en professionalisering av äldreomsorgen, så som redan har skett med förskolan och skolan. 
■ Det är självklart för oss att den som bor på ett äldreboende ska ha ett team som jobbar för att den enskilde ska må så bra som möjligt.

Vi har också många andra förslag för att stötta de årsrika som behöver samhällets hjälp. Vi vill till exempel halvera antalet omsorgsgivare som en årsrik person med hemtjänst har i sitt hem. Vi tycker också att alla som har hemtjänst ska ha en fast vårdkontakt.

Vi tror också att den sociala kontakten människor emellan är viktig och en del av framgångsreceptet på en hälsosam vardag. Vi vill därför att hemtjänstpersonal ska kunna äta tillsammans med årsrika på sin arbetstid – som skolans ”pedagogiska måltider”. Social tid tillsammans med medmänniskor betyder mycket för den som lever ensam. Det ska, enligt forskning, vara bra för både kropp och själ.

Vi tror att de årsrika, mycket mer i vår tid än i tidigare generationer, kan och vill vara med och bidra i samhället längre upp i åldrarna. Att deras kompetens och kunskaper är viktiga och att de behövs i samhällslivet. Vi vill att de som orkar och ska kunna ha en aktiv vardag. Vi tror att varje människa vill forma sin vardag enligt eget huvud, oavsett siffran i personnumret.

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L)

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ÄldreHemtjänst

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev