måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inför nya riktlinjer om mensskydd på alla skoltoaletter”

Det vanligaste argumentet mot gratis tamponger eller bindor är kostnaden. Men det är struntprat från gamla kommungubbar som inte förstår bättre, tycker debattörer från MUF.

Publicerad: 25 augusti 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Obiedzinksi, Elsa Weiss, Alice Landerholm och Izabel Riedl.

Foto: Axel Adolfsson, Carl Hedenbergh


Ämnen i artikeln:

MUFJämlikhetJämställdhet

Att tjejer på landets skolor ska behöva ta med eget mensskydd till skolan är orimligt. Mensskydd är en minst lika grundläggande hygienprodukt som toalettpapper och det borde vara självklart att det finns på toaletterna. Vi kräver nu att regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppgift att reglera tillgången på mensskydd på landets alla skolor, universitet och högskolor.

I dag är bristen på lättillgängliga mensskydd på skolor ett vanligt problem för tjejer runt om i Sverige. Åtta av tolv tjejer i en skolklass har någon gång fått använda toalettpapper i brist på mensskydd och sju av tolv har vid något tillfälle blött igenom sitt skydd för att de tvingats använda samma mensskydd för länge. Det visar en undersökning från Kantar Sifo 2021.

LÄS MER: Små kommuner får miljoner till akutskolor

Så här ska det inte behöva vara. Mensskydd borde vara en lika självklar hygienprodukt på landets skoltoaletter som toalettpapper.

Om en skola inte hade tillhandahållit toalettpapper hade det inneburit nedslag från Arbetsmiljöverket direkt. Det är så självklart att toalettpapper finns att det inte går att föreställa sig att man skulle tvingas ta med sig en egen pappersrulle i ryggsäcken när man gick hemifrån varje dag. Ingen skulle heller tycka att det vore rimligt att inför varje toalettbesök behöva hämta toapapper hos skolsköterskan. Sannolikt skulle inte heller en kommunpolitiker vara så populär om denne på grund av kostnadsskäl föreslog slopat toapapper i kommunens skolor.

I samma sekund premissen att mensskydd inte är en basal hygienvara accepteras fastslår man också att tjejers hygien inte är lika viktig som killars.

Varför accepterar vi att det inte finns mensskydd på plats? Genom att inte tillhandahålla mensskydd skapar vi onödiga hinder och oro för tjejer på landets skolor. Stressen av att plötsligt få sin mens och inte ha tillgång till en tampong kan leda till onödig ångest eller att man väljer att skolka från skolan. Mens kan aldrig få bli ett stigma eller hinder för att vara i skolan.

Det vanligaste argumentet mot gratis tamponger eller bindor på skoltoaletter är kostnaden det skulle innebära. Det tycker vi i Moderata ungdomsförbundet är struntprat från gamla kommungubbar som inte förstår bättre. Dessutom finns det billiga lösningar med dispensers för mensskydd på marknaden redan nu, och ju större marknaden blir desto mer konkurrens uppstår och desto billigare blir därmed produkten. Den sociala kostnaden och orättvisan i att tjejer inte kan sköta sin grundläggande hygien i skolan är dessutom långt större.

Diskrimineringen måste upphöra. Genom att det finns mensskydd på skoltoaletter erkänner vi att mens är en naturlig och normal del av livet. Det kan hjälpa till att bryta stigman och tabun kring mens.

MUF kräver att regeringen gör mer för jämställdheten bland unga och att ansvarig minister Paulina Brandberg (L) ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att införa nya riktlinjer kring vad en skola måste förse toaletterna med. Det är dags att mensskydd blir lika självklart som toapapper på alla skoltoaletter.

Linda Obiedzinksi
Förste vice förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet (MUF)

Elsa Weiss
Förbundsstyrelseledamot, MUF

Alice Landerholm
Riksordförande, Moderat Skolungdom

Izabel Riedl
Riksordförande, Moderata Studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MUFJämlikhetJämställdhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev