Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Influerarna instruerar folket från molnen

Vill man influera människor bör man leva som man lär. Men kanske är det svårt att bli en trovärdig förebild om man samtidigt har en självbild formad av likes och hängivna följare. Stefan Krakowski skriver om influerarna och dubbelmoralen.

Publicerad: 29 januari 2019, 13:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att sitta på ännu ett flyg, på väg till ännu ett resmål och samtidigt blogga om hur viktigt det är att låta bli att flyga, är om något ett bevis på dubbelmoral och en uppblåst självbild.”

Foto: Bildbyrån/Maxim Thoré


Ämnen i artikeln:

Klimat

För en tid sedan skrev jag under rubriken ”Uppmärksamhetsknarkare borde inte firas som hjältar” att narcissismen breder ut sig med alarmerande hastighet och att det ändlösa behovet av bekräftelse är typiska fenomen i vår tid. Sedan dess har situationen förvärrats ytterligare. Tillgänglig forskning visar entydigt på att vårt behov av bekräftelse både påverkar hjärnan och bidrar till att många mår sämre – inte bättre. Till och med ett antal youtube-profiler medger i SVT:s dokumentära gruppsamtal ”Mitt perfekta liv”, att de inte mår så bra egentligen.

Genomsnittssvensken tillbringar nu mellan 3-4 timmar per dag framför en dataskärm, mobil eller läsplatta. Många följer under sin skärmtid så kallade influencers. Influencers, eller influerare, är ofta bloggare inom mode, hälsa och livsstil som får betalt för att göra reklam för produkter eller varumärken och därigenom påverka sina följare. Och det handlar om många presumtiva konsumenter. En framgångsrik bloggare kan ha hundratusentals följare och om hon blir riktigt framgångsrik kan det till och med bli ett bokkontrakt, (visserligen med hjälp av en spökskrivare men ändå).

Influerarna vill ofta föregå med gott exempel i sin livsföring och man är noga med att framhålla sig själv som ett föredöme och hjälpa andra till ett bättre liv. Kvinnorna, (för det är ofta fråga om unga kvinnor), brukar hålla sig till smink, kostråd eller mode men ibland känner man sig också kallad till att ge handfasta råd kring politiska frågor som till exempel klimatet. I ett upprop nyligen i Expressen uppmanar inte mindre än 87 influencers Stefan Löfven att bli miljödiktator i Sverige eftersom svenska folket är ”en nation av tonåringar utan konsekvensanalys”. ”Vi behöver någon som gör flygresan orimlig för plånboken i jämförelse med tåget. Eller ge oss en flygkvot! Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten”, utropar de desperata influerarna vars hyllningskör till Stefan Löfven mer för tankarna till Nordkoreas Store Ledare än till en demokratiskt vald statsminister, ”..i det långa loppet kommer vi att hylla dig för ditt mod, din klokhet och ditt ledarskap.”

En av influerarna och undertecknarna av uppropet är Clara Lidström. Hon har bland annat fått WWF:s utmärkelse Årets Miljöhjälte 2013. Det var kungen själv som delade ut priset och man undrar om Clara firade med en extra drink på flyget. För Clara flyger nämligen rätt mycket om man läser inläggen på hennes Instagram-sida. Kanarieöarna, Nairobi, Kreta, Korsika, New York, Malaga, Nerja, Rom, för att nämna några resmål.

En annan influencer som skrivit på uppropet, Isabelle McAllister, hjälper också gärna till med praktiska råd om hur vi ska bemöta klimathotet på sin hemsida. Själv pendlar hon mellan sina två hem i Sverige och Bali! I ett inlägg nyligen på Instagram klagar McAllister över sin plågsamma jet-lag efter sitt senaste Bali-besök, samtidigt som hon tycker att ”vi måste sätta fart, vi måste ut och tänka större - påverka företag och politiker så vi får riktlinjer och idéer för att nå klimatmålen”. Sandra Beijer är ytterligare en bloggerska och undertecknare av klimatdiktaturuppropet. På hennes Instagramkonto kan man titta på en filmsnutt av molnen under en flygning till London. Hon avslöjar också var hennes ”fav thinking spot” är någonstans; inte oväntat på ett flyg, högt ovan molnen.

Den uppenbara förljugenheten; att sitta på ännu ett flyg, på väg till ännu ett resmål och samtidigt blogga om hur viktigt det är att låta bli att flyga, är om något ett bevis på dubbelmoral och en uppblåst självbild. Huruvida den fanns där från början eller om den odlas i myllan av likes och uppåttummar är svårt att säga men det är inte förvånande att det nu dyker upp anonyma konton som hänger ut och ställer frågor till just influencers om deras flygvanor.

Läxan är uppenbar. Vill man vara en förebild och trovärdig måste man leva som man lär. Är man influerare borde man inse att det är ens liv och det man gör som folk vill efterlikna – inte de förnumstigheter man skriver under sina semesterbilder.

Stefan Krakowski, överläkare, skribent och författare.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Klimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev