Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

I en kris är jämlik vård viktigare än någonsin

Att formulera en politik som garanterar jämlik vård utifrån gissningar är svårt. Det krävs fakta och evidens för att veta vilka förebyggande resurser som bör sättas in, skriver nio liberaler från olika delar av landet.

Publicerad: 30 april 2020, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det krävs fakta och evidens för att göra rätt politiska prioriteringar.”

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån, Pressbilder


Ämnen i artikeln:

Jämlik vårdCovid-19PatienterRegionerDiskriminering

Covid-19 bryr sig inte så mycket om våra likabehandlingsplaner. Enligt vissa teorier kan män och kvinnors immunsystem arbeta på olika sätt, vilket gör att virusets effekter slår olika och fler män än kvinnor har avlidit med viruset. Redan tidigt var det tydligt att viruset åldersdiskriminerade. Av dem som gått bort är (28 april) 2 051 av 2 355 över 70 år.

Sedan finns det ojämlikheter som inte direkt kan förklaras med virusets egenskaper. European Disability Forum (EDF) varnar för diskriminering och ökad institutionalisering inom EU med anledning av krisen. I Sverige finns en överrepresentation av personer födda i ett annat land bland andelen som hittills insjuknat i covid-19.

När smittan tar sig in på boenden och till riskgrupper med omsorg utsätter vi multisjuka äldre och multisjuka med funktionsvariation för stora risker. För många patienter kan intensivvårdsbehandling sakna medicinsk effekt och i stället framkalla lidande. Därtill finns det ingen rättvisa i vilka som har möjlighet att tillämpa social distansering och förlägga arbetsdagen till hemmets trygga vrå.

Att formulera en politik som garanterar jämlik vård utifrån gissningar är svårt. Det krävs fakta och evidens för att veta vilka förebyggande resurser som bör sättas in. Hur kan vi ge var individ de bästa förutsättningarna att undvika och klara smittan? Vilka tidiga åtgärder kan vi vidta som utifrån vars och ens unika behov minskar riskerna för allvarliga komplikationer vid en virusinfektion?

Jämlik vård kan handla om att prioritera resurser till vissa grupper, till exempel bättre förutsättningar att säkerställa multisjukas tillgång till syrgas och dropp på boenden och i hemmet, möjlighet att träna lungkapacitet och uppmuntra till rörelse och aktivering. Det krävs fakta och evidens för att göra rätt politiska prioriteringar.

Vi förstår hur svårt det kan vara att mitt i en kris lägga fokus på att undvika negativ särbehandling. Därför vill vi ställa en öppen fråga till dig som har möjlighet att arbeta för en jämlik vård. Hur kan vi kraftsamla för att i förväg sopa undan allt som kan hindra jämlik vård?

Erica Markusson, (L), Örnsköldsvik

Jessica Johnson, (L), Vallentuna

Catrin Eliasson, (L), Sundsvall

Richard Brodd, (L), Göteborg

Susanne Bäckman, (L), Bromölla

Conrad Vernersson, (L), Lund

Charlotte Söderlund, ordförande Funktionella Liberaler

Jessica Hellström, (L), Sälen

Christina Soldan, (L), Skellefteå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev