måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hyressubventioner till skolor är kostnadsdrivande

Tankesmedjan Balans är en ideell förening som verkar för balans mellan krav och resurser inom välfärden. Därför motsätter vi oss kostnadsdrivande mekanismer på skolmarknaden, slutreplikerar Marcus Larsson och Åsa Plesner.

Publicerad: 17 februari 2020, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Internationella Engelska Skolans expansionsplaner är kostnadsdrivande för de kommuner där de etablerar sig,” skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Ska Engelska skolan få högre skolpeng än andra?FriskolorSkolpeng

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, anklagar oss för tre felaktigheter och en dold agenda. Låt oss ta dem en i sänder.

Vårt budskap var alltså att Internationella Engelska Skolans expansionsplaner är kostnadsdrivande för de kommuner där de etablerar sig.

Hamilton menar att kommuner kan hålla nere överkompensationen till friskolor genom att ändra i sin socioekonomiska skolpengskomponent. Ja, det kan de i och för sig – men då måste de i stället lägga resurser på att analysera, beräkna och besluta om förändrade resursfördelningsmodeller. Det är kostnadsdrivande för lägeskommunen.

Därefter menar Hamilton att friskolor inte ökar instabiliteten i en kommuns skolorganisation, eftersom det ju ändå alltid finns en förändring till exempel i barnkullars storlek. Det finns det, och sådana förändringar kan kommuner göra prognoser för. Men de kan inte göra prognoser för friskolors tillväxtplaner eller plötsliga konkurser. Allt sådant måste justeras för i efterhand, vilket är kostnadsdrivande.

I en tredje invändning påpekar Hamilton att hyressubventioner till friskolor är lagliga. Förvisso! Men de är också – just det – kostnadsdrivande.

Slutligen hävdar Hamilton, att vår agenda är att smutskasta en specifik friskola och att motverka valfrihet. Det stämmer inte. Tankesmedjan Balans är en ideell förening som verkar för balans mellan krav och resurser inom välfärden. Därför motsätter vi oss kostnadsdrivande mekanismer på skolmarknaden. Vår debattartikel gav exempel på några sådana.

Marcus Larsson, tankesmedjan Balans

Åsa Plesner, tankesmedjan Balans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev