måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hur ojämlik ska den svenska vården bli?

”Sjukast först” står det i portalparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen. Stämmer det med de privata sjukförsäkringarna eller den ökade privatiseringen som vi ser komma? Även de med tunnplånbok och kort utbildning ska ha tillgång till den bästa vården, skriver Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

Publicerad: 10 juni 2019, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Prioriteringar i vården ska bygga på alla människors lika värde och resurserna bör fördelas efter behov,” skriver Karin Rågsjö.

Foto: Jeppe Gustafsson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Jämlik vårdSjukförsäkringCancerVänsterpartiet

Hur ojämlik vård ska vi ha i Sverige?  Rapporterna duggar in om fler och fler privata lösningar. Vem vill inte ha en cancerförsäkring ? En försäkring som kan rädda liv?

Försäkringsaktören Alivia har lanserat en ny cancervårdsförsäkring. De skriver på sin hemsida att svensk cancervård har god kvalitet men att den inte alltid är tillräcklig. Kan ju framhållas att Sverige har en enormt bra cancervård med väldigt hög överlevnad. Att skriva att den inte är tillräcklig är ju ett superbra grepp för att få fler kunder – alla vill ha en tillräckligt bra cancervård. Fler kunder genererar högra vinst. I takt med det sprids den ojämlika vården vidare.

”Sjukast först” står det i portalparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen. Stämmer det med de privata sjukförsäkringarna eller den ökade privatiseringen som vi ser komma? I dag finns det cirka 700 000 privata sjukförsäkringar. Ringer jag min gynekolog får jag två val: har du en privat sjukvårdsförsäkring eller är du vanlig patient… Gissa vem som får träffa gynekologen först. Styr behoven?

Prioriteringar i vården ska bygga på alla människors lika värde och resurserna bör fördelas efter behov. Det finns många privata utförare av vård som också har möjlighet att ta in försäkringspatienter. Vårdbolagen och försäkringsbolagen hänger ihop och förser varandra med kunder/patienter. I en granskning av 108 vårdgivare med avtal hos försäkringsbolaget Länsförsäkringar visade det sig att 62 även tar emot patienter från regionens kö.

En läkare kan inte behandla två patienter vid samma tidpunkt och därmed behöver en prioritering göras av vem som ska få ta del av vården. Det riskerar att leda till en urholkning av principerna för vården.

Vänsterpartiet vill utreda näringslivets, försäkringsbolagens och vårdbolagens inflytande på hälso- och sjukvården, hur hälso- och sjukvårdslagens intentioner kan garanteras och patientsäkerheten bibehållas.

Alivia erbjuder även en "second opinion" undersökning av det facila priset av 14 750 kronor, om du inte har försäkring. Detta lockar förstås fler att ta en hel försäkring. Billigare så. Som om cancervård blir vilken vara som helst. Har du pengar  köper du det bästa – köper din egen överlevnad. Så får vi två system inom sjukvården. Ett system för de med fet plånbok och ett system för andra. De med försäkringar går först. De har ju betalt lite extra.

Näringslivet, vårdbolag och försäkringsbolag, har under en lång period jobbat på att tillsammans med högerpolitiker ständigt tala om ”Sveriges usla sjukvård”. Sägs det tillräckligt ofta så får även allmänheten den bilden. Då är det ”lätt som en plätt” att sälja privata sjukförsäkringar eller att öppna fler och privata  alternativ. Alternativ som slår undan fötterna på den svenska hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf: Sjukast först. Behoven ska styra.

Statistiken visar att medellivslängden både vid 30 och 65 års ålder ökat mest för dem med eftergymnasial utbildning och minst för dem med bara grundskola. Det bara  en grupp som sänkt sin medellivslängd och det är kvinnor med bara grundskola. Kvinnor ur arbetarklassen är förlorare. I liv. Det är detta megaproblem vi ska jobba med.

Rättvis vård är även att ingen ska dö i cancerköer som i Region Stockholm 2017. Vi kan rädda 3 000 cancerpatienter per år med jämlik vård. Åtta liv varje dag. Även de med tunnplånbok och kort utbildning ska ha den bästa vården. Vänsterpartiet är i dag det enda partiet som lyfter just detta. Nu är det dags för fler partier att visa färg. Hur ojämlikt ska det bli?

Karin Rågsjö, Vårdspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev