Debatt
Hur kan detta kallas fungerande system?
Att systemet kan anses fungera, när 96 tandläkare av 100 samt tre av fyra läkare och sjuksköterskor inte klarar proven övergår mitt förstånd, skriver svenskläraren Jan-Åke Blomqvist i sin slutreplik i debatten om snabbspåren för läkare, sjuksköterskor och tandläkare.
Publicerad: 27 september 2019, 11:59
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Bildbyrån/Johanna Svensson
”Patienter har rätt att känna sej säkra i vården”, skriver kunskapsprovsansvariga för läkare, tandläkare, apotekare och sjuksköterskor som genmäle på min debattartikel ”Kunskapsprovens resultat – nattsvart läsning”. Det är förstås självklart att patienterna har rätt till det. Det ifrågasätter jag inte i min artikel. Det uppseendeväckande är just det det nattsvarta resultatet på kunskapsproven.
Om jag, som utbildare, vore i era kläder, skulle jag ställa mig frågan: Vad kan vi göra för att resultatet ska bli så mycket bättre? Förslag till förändring har under dessa tre år som flutit iväg under kunskapsprovens broar sannerligen inte saknats från olika håll. Ni kan omöjligt vara nöjda med det anorektiska resultatet. Det riskerar att solka ner svenska universitets anseende inom hälso- och sjukvården i ett internationellt och EU-perspektiv.
”Systemet fungerar”, skriver ni. Hur i hela friden kan det anses fungera, när 96 tandläkare av 100 samt tre av fyra läkare och sjuksköterskor inte klarar proven? Det övergår mitt förstånd.
Vidare skriver ni: ”Det finns en frustration hos vissa prövande och deras lärare”.
Här pekar ni ut vissa prövande och vissa lärare, bara för att dessa orkar protestera mot ett orättvist system (orättvist jämfört med de som är utbildade inom EU/EES). De flesta orkar inte protestera, eftersom systemet passiviserar, stjäl tid, tar mycket kraft osv. Frågan är, om ni tar till er all kritik, som kommer från de prövande? Jag betvivlar det, då jag översköljs av förtvivlade mail.
Jag har varit rektor (med undervisningsplikt), lärare samt SYV i 30 år. Ingen har under denna tid ifrågasatt mitt intygssättande av läsförståelse för att få godkänt i Svenska 3, Svenska som andraspråk 3 eller C1, som det kallas enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk. Men ni tar er rätten att underkänna mitt intygssättande.
Regeringen har tillsammans med facken inom hälso- och sjukvården 2015 beslutat om Snabbspår för medicinskt utbildade utanför EU/EES. Jag förstår, att ert uppdrag begränsas till att testa deras medicinska kunskaper. Men jag ber er vänligen att lyfta blicken och göra, vad som står i er makt för att deras väg in i det svenska samhället ska gå så snabbt som möjligt.
Slutligen. Varför har apotekarnas kunskapsprovsansvarig signerat ert genmäle? Dessa berörs inte i min debattartikel. I konsekvensens namn borde i så fall övriga 18 kunskapsprovsansvariga också ha signerat. Men de ville kanske inte.
Jan-Åke Blomqvist, svensklärare
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.