måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

HSB: Dags för en bostadspolitik värd namnet, Löfven!

Regeringens bostadspolitik får bottenbetyg av väljarna: nio av tio upplever inte att regeringen har gjort något för att lösa bostadsbristen det senaste året. Nu måste statsminister Stefan Löfven (S) presentera en sammanhållen bostadspolitik värd namnet, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Publicerad: 13 mars 2020, 03:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det går inte att dra någon annan slutsats än att Stefan Löfven har nedprioriterat bostadspolitiken under sina år som statsminister,” skriver Anders Lago.

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån, Magnus Liljegren/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikHemlöshetBostadsbristenBostadsbyggandeLöfven 2

Problemen på bostadsmarknaden växer. Åtstramade kreditrestriktioner slår hårt mot unga hushåll och ensamstående föräldrar, som har fått allt svårare att få bostadslån. En ny typ av hemlöshet breder ut sig och familjer utan sociala problem, som tidigare hittade någonstans att bo, står plötsligt utan eget tak över huvudet. Alltmedan grundproblemet – att det byggs för lite bostäder i förhållande till behovet – kvarstår.

Allt fler människor stängs ute från bostadsmarknaden medan regeringen sitter märkligt still. Det går inte att dra någon annan slutsats än att Stefan Löfven har nedprioriterat bostadspolitiken under sina år som statsminister.

Väljarna märker av den handlingsförlamning som råder. Nio av tio (87 procent) upplever inte att regeringen har gjort något åt bostadsbristen det senaste året, enligt en färsk Sifoundersökning som HSB låtit göra. Undersökningen tyder ändå på en mild optimism framåt: 31 procent tror att regeringen kommer att kunna något åt bostadsbristen framöver.

Det är tyvärr svårt att hitta något stöd för denna förhoppning. Januariavtalet bjuder inte på några lösningar på de stora strukturella problemen.

Men kanske ser vi nu ändå något av en islossning; häromveckan bjöd Stefan Löfven in byggbranschen till ett rundabordssamtal. Att statsministern själv bjuder in och lyssnar till branschen sänder ett starkt signalvärde om att regeringen tar bostadsbristen på stort allvar. Finansminister Magdalena Andersson (S) verkar också ha insett att något måste göras, nyligen antydde hon i en intervju att hon är öppen för att sänka bolånetaket för unga och därmed göra det möjligt för fler unga vuxna att köpa en bostad. Det är något som HSB välkomnar.

Det är positivt att både Stefan Löfven och Magdalena Andersson har vaknat till. Nu behöver krismedvetenheten omsättas i konkreta reformer. Vi har fem förslag som skulle öppna de stängda dörrarna på bostadsmarknaden för fler:

Startlån till unga, eller ett förändrat bolånetak. I dag får hushållen stå för all risk och finansiering av bostäder. Ett startlån för unga, som i praktiken gör bolånetaket mindre strängt, gör att fler kan efterfråga bostäder.
Stöd till bosparande. Vi behöver ett stöd till bosparande för att balansera de senaste årens ensidiga fokus på kreditrestriktioner.
Slopa det senaste amorteringskravet. Tillsammans med bankernas höga ”kvar att leva på”-kalkyler med en stressränta på 6–7 procent medför det att även hushåll med goda inkomster inte får lån. Det är orimligt och har lett till att bostadsbyggandet fallit. 
Utveckla bostadsbidraget. De senaste decennierna har bostadsbidraget urholkats. Det behöver utvecklas så att fler hushåll kan ta del av det.
Förändra flyttskatten. I dag innebär flyttskatten inlåsningseffekter som gör att vi inte utnyttjar de bostäder som finns effektivt. En mindre justering har föreslagits, men det behövs betydligt mer för att skapa en rimlig rörlighet på bostadsmarknaden.

Om regeringen vill göra något åt bottenbetyget behövs en nystart för bostadspolitiken. I dag är väljarnas dom hård. Om de ska återfå hoppet krävs en politik som gör att betydligt fler har möjlighet att hitta ett eget hem.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev