Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hoten mot Nyans visar hur utbredd islamofobin är”

Nybildade Partiet Nyans har mötts av hot och förtal. Men från de etablerade partierna är det tyst. Bemötandet vi fått är ännu ett bevis för att islamofobin är den mest utbredda formen av rasism i Sverige och att den antirasistiska mångfaldsrörelsen behövs mer än någonsin, skriver tre partiföreträdare.

Publicerad: 2 oktober 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Partiet Nyans förväntar sig stöd för svenska muslimers rättigheter från de etablerade partierna, skriver debattörerna.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ReligionHot

Häromveckan i Göteborg lanserade vi Partiet Nyans som är en mångfaldsrörelse som finns till för alla oavsett religion och etnicitet. Lanseringen väckte stort missnöje bland antimuslimska och främlingsfientliga krafter eftersom partiet bland annat vill lyfta muslimers situation i Sverige.

De negativa och missvisande publiceringarna om Partiet Nyans kom en efter en. Vi tillskrevs åsikter som vi aldrig förespråkat. Förtal av och öppet hot mot partiets representanter har förekommit i sociala medier och även i så kallade alternativa medier. Gästtalaren professor Masoud Kamali blev tvungen att ställa in sin föreläsning på Nyans lanseringskonferens på grund av hot mot honom och hans familj. Detta är ännu ett bevis för att islamofobin är den mest utbredda formen av rasism i Sverige och att den antirasistiska mångfaldsrörelsen Partiet Nyans behövs mer än någonsin.

Det som förvånar oss är tystnaden från andra partier som påstår sig stå för öppenhet. Att det är helt tyst från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet när ett nytt parti utsätts för hot och hat och det talas om att vi borde förbjudas. Det hade varit önskvärt med lite stöd. I stället klubbade Centerpartiet den 28 september 2019 igenom ett antimuslimskt och antisemitiskt förslag om att förbjuda omskärelse av pojkar. Detta av ett parti som påstår sig vara Sveriges öppnaste.

Omskärelse av pojkar är en central del av både muslimsk och judisk religionsutövning, identitet och tradition. Centerns förslag strider därtill mot svensk lag där nationella minoriteter, det vill säga judar garanteras möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige, samt barns utveckling av en kulturell identitet.

Islamofobin har även börjat få fäste hos Socialdemokraterna. Partiets oppositionsråd Eva Ullberg (S) i Järfälla gick nyligen ut med ett förslag om etableringsstopp för religiösa friskolor i kommunen och hon har ett kongressbeslut bakom sig. Det är ett förbud som bara riktar sig mot muslimer. För de särskilda regler som gäller för de minoriteter vi har i Sverige gör att den judiska minoriteten kommer att kunna behålla sina friskolor och särskilda utbildningar. Detta uppgav civilminister Ardalan Shekarabi (S) i Aftonbladet (13 mars 2018).

Partiet Nyans förväntar sig stöd för svenska muslimers rättigheter från de etablerade partierna. Inte absurda förslag avsedda att kriminalisera muslimers praktiserande och kultur, förslag som bara syftar till att ta politiska poäng genom att spela på den växande främlingsfientligheten. Det är en skrämmande utveckling som för tankarna till Bosnien där stigmatiseringen av muslimer kulminerade i folkmord på bosniakerna, Europas ursprungliga muslimska befolkning.

Partiet Nyans vill därför se ett erkännande av muslimer som en religiös minoritetsgrupp. Vi vill även att islamofobi ska få en egen brottsrubricering för att komma åt hat och hot och se fler uppklarade hatbrott. Det är dags att ta islamofobin på allvar innan det blir försent.

Mikail Yüksel, ordförande Partiet Nyans

Karima Abdou, Partiet Nyans Eskilstuna

Ifrah Degmo Mohammed, Partiet Nyans Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ReligionHot

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev