Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Höj lönerna för lärare i utsatta områden!

Enligt vår budget, som även är statsbudget, ska förstelärare i utsatta områden få lönelyft på 10 000 kronor mer i månaden. Detta har regeringen inte genomfört, skriver Kristina Axén Olin (M), som nu kallar utbildningsministern till riksdagen för att få svar på varför satsningen inte blir verklighet.

Publicerad: 6 mars 2019, 11:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste börja bygga en skola som ger alla elever riktigt goda kunskaper.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LärarlönerUtanförskapAnna EkströmLönerSegregationBudget 2019

Vi vet att skickliga lärare gör skillnad i våra barns kunskapsresa. Särskilt viktiga är dem för de barn som växer upp i ett utanförskap – barn som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet. Det utanförskapet riskerar att gå i arv när vi inte har en skola som är som bäst för de barn behöver den som mest. Därför har jag svårt att förstå regeringens ovilja att höja lönerna för förstelärare som arbetar i skolor i utsatta områden. De behövs i de skolor som har de största utmaningarna.

Skolan ska se alla elevers behov och ge alla elever bästa möjliga förutsättningar att växa. Men så ser det tyvärr inte ut idag. Förutsättningarna för barns livschanser i allt för hög utsträckning är beroende av barnets efternamn, föräldrarnas bakgrund och i vilket område familjen bor i. Detta är tydligt i statistiken. I en och samma kommun kan nio av tio elever nå behörighet till gymnasiet samtidigt som inte ens hälften av eleverna i annan del av kommunen når samma behörighet. För dessa elever ökar risken att hamna i utanförskap och drabbas av sociala problem senare i livet.

Så ska vi inte ha det i Sverige. Vi måste börja bygga en skola som ger alla elever riktigt goda kunskaper. Det börjar med satsningar på lärare och skolledare. De mest erfarna, och skickliga lärarna, gör störst nytta på skolor som har elever med störst utmaningar, enligt OECD.

Verkligheten är en annan. På de skolor som har de största utmaningarna jobbar många gånger lärare som saknar både behörighet och erfarenhet i yrket. Detta återspeglas ofta i en hög personalomsättning, som ger problem både för lärare och elever. Därför prioriterar vi satsningar på hur vi kan locka de skickligaste lärarna till dessa skolor.

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget tog vi stora och viktiga steg i den riktningen. I vår budget avsatte vi 26 miljoner kronor för att höja lönerna för de förstelärare som jobbar i skolor i utsatta områden. Satsningen innebär ett lönelyft på 10 000 kronor mer i månaden.

Trots det har lönesatsningen uteblivit. Socialdemokraterna har heller aldrig avsatt några medel för att höja lönerna för förstelärare som arbetar i utsatta områden. Regeringen har inte prioriterat detta och har inte gjort de nödvändiga förändringar som krävs för att lönehöjningarna ska kunna betalas ut.

Utbildningsminister, Anna Ekström (S), jag har nu kallat dig till utbildningsutskottet för en redogörelse om varför regeringen dröjer med denna lönehöjning.

Moderaterna satsar på att de skickligaste lärarna ska arbeta där de gör bäst nytta. Endast så säkerställer vi att barn inte får ärva sina föräldrars utanförskap.

Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev