Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Högerextremismen måste tas på allvar

Vår debattartikel om högerextremism skrevs inte som en fullödig analys utan för att uppmärksamma att vi här och nu i Sverige, liksom runtom i Europa, ser en utveckling som måste tas på allvar, slutreplikerar Josefin Bergström och Jonas Trolle, Center mot våldsbejakande extremism.

Publicerad: 20 januari 2020, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det finns ett växande behov av att lyfta fram att nazism bara är en form av högerextremism,” skriver Josefin Bergström och Jonas Trolle.

Foto: Shieldmaiden / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ExtremismIslamismKommuner

Debattörerna, Lisa Bjurwald, Mattias Irving och Helle Klein, har rätt i att högerextremism många gånger har hamnat i skymundan till förmån för den våldsbejakande islamismen. Samtidigt menar debattörerna att analysen vi gör – som inte tycks skilja sig i sak från deras egen – tillhör gårdagen och att den därför inte är relevant. Här finns en logisk lucka.

Rollerna i arbetet mot våldsbejakande extremism kan te sig röriga då många myndigheter har uppdrag på området men kritik mot Center mot våldsbejakande extremism (CVE) borde rimligtvis ges utifrån vad som faktiskt är vårt uppdrag. Klargörande av roller är en av de frågor vi har drivit då det är centralt för ansvarsfördelning. Underrättelseinhämtning är varken ett uppdrag för CVE eller kommuner.

Centret fyllde nyligen två år. Sedan öppnandet har vi bland mycket annat träffat över 100 kommuner, gett rådgivning  genom vår stödtelefon, åkt ut akut vid behov och skapat nätverk. Vi har utbildat, servat med omvärldsbevakning och förberett kommuner inför eventuellt återvändande av medborgare från tidigare IS-kontrollerade områden.

CVE har en löpande dialog med andra berörda aktörer såväl nationellt som internationellt. Tidigare under våren var CVE till exempel med och arrangerade en EU-konferens om högerextremism som har fått genomslag på EU-nivå. I Almedalen förra året anordnade CVE ett seminarium som belyste hur ett förhöjt tonläge i den politiska debatten kan ha en polariserande och därmed radikaliserande effekt.

CVE bedömer utifrån det aktuella läget att det finns ett växande behov av att lyfta fram att nazism bara är en form av högerextremism. Under det högerextrema paraplyet ryms andra våldsbejakande strömningar som incel-rörelsen eller den högerextremism som utifrån liberala rötter menar att islam är ett hot mot våra fri- och rättigheter och därför måste bekämpas med våld. Anders Behring Breivik var till exempel inte nazist.

Texten skrevs inte som en fullödig analys utan för att uppmärksamma att vi här och nu i Sverige, liksom runtom i Europa, ser en utveckling som måste tas på allvar. Det borde utifrån debattörernas synvinkel vara välkommet.

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism

Josefin Bergström, rådgivare, Center mot våldsbejakande extremism

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ExtremismIslamismKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev