Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hög tid att avkriminalisera droger för tryggare framtid

Det går inte att hålla fast vid att hårdare batonger, tjockare piskor och högre skrik leder till ett minskat bruk av narkotika, skriver politiker från MP och L.

Publicerad: 26 juni 2019, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Sveriges narkotikarelaterade dödlighet ligger på ofattbara nivåer, hela 590 personer dog år 2016 samtidigt som 27 personer dog i Portugal.”

Foto: #230226/Colourbox


Ämnen i artikeln:

NarkotikaBrott

Varje dag konsumeras mängder av narkotika i Europa – cannabis, kokain, heroin, ecstasy, LSD och amfetamin. Länge har metoderna för att komma åt problemen med droger präglats av moralism och okunskap. Kriget mot droger har blivit ett krig mot människor, våra kroppar, friheter och rättigheter. Samtidigt som forskningen länge dragit slutsatsen att kriminaliseringen av bruk av droger inte leder till minskad användning.

Redan 1976 skrev ledande forskare som Patricia G. Erickson att hot om straff inte påverkar bruk av droger. Utbredningen av droger, om drogbruket finns av medicinska/terapeutiska skäl etcetera var tydligare förklaringsfaktorer. Hot om straff är helt enkelt inte en förklaring till människors beslut att ta eller inte ta droger.

I Sverige har man under decennier försökt radera förekomsten av droger i samhället, med samma metod varje gång. Hårdare straff, tvingande urinprov av poliser, ständig patrullering i utsatta områden och spontana kroppsvisiteringar. Myndigheterna har fått utökade befogenheter samtidigt som bruket av droger ökat. År 2017 hade 675 000 personer i Sverige brukat narkotika under dom senaste två åren.

När vi jämför Sveriges bruk av narkotika med Portugal, som har avkriminaliserat bruk av narkotika, kan vi se avgörande skillnader. Enligt statistik från European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) från 2018, 2015 och 2010 är Sveriges bruk av exempelvis cannabis (den vanligast förekommande drogen i båda länderna) uppe i 21 procent som mest medan Portugals bruk konstant ligger under 11 procent.

Hur kan detta komma sig om det nu är så att många menar att avkriminalisering leder till högre bruk av droger? Sveriges nivåer av cannabis bland befolkningen i stort och unga vuxna är i princip uppe i Nederländernas nivåer, där det är legaliserat med cannabis. Det går inte att hålla fast vid att hårdare batonger, tjockare piskor och högre skrik leder till ett minskat bruk.

Forskningen menar att kriminalisering ökar drogbruket eftersom man socialiseras in i nätverk som ägnar sig åt ‘avvikande’ beteende och då blir man desto mindre mottaglig att förändra sin livsstil. Sådana system förflyttar drogmarknaden till andra miljöer, farligare miljöer som internetdroger, källarlokaler, eller mer kriminella och perifera gäng som tar risker.

Sveriges narkotikarelaterade dödlighet ligger på ofattbara nivåer, hela 590 personer dog år 2016 samtidigt som 27 personer dog i Portugal. Människor som lider av beroendesjukdom ska behandlas som sjuka, inte brottslingar. I Portugal får man vård av experter som psykologer, läkare och jurister om man brukar droger. I Sverige riskerar man att med våld hamna på stengolvet i en kall cell utan fönster. Därför anser vi att det är hög tid att tänka nu och våga tänka nytt. Våga släppa taget om att sprutbyten leder till att folk får ‘fristäder’, det hjälper folk att slippa smittas av livsfarliga sjukdomar.

Sverige ska fortsatt kriminalisera försäljning av droger, men dagens narkotikapolitik måste förändras med syfte att avkriminalisera det egna bruket så att det offentliga kan ge individer vård istället för fängelse. Det är rättvist eftersom narkotikafrågan handlar om så fundamentala värderingar som hur det offentliga och vi som samhällsmedlemmar ska behandla andra människor. Därför är avkriminaliseringen av privat narkotikabruk ett måste för tryggare och mänskligare framtid.

Vladan Lausevic, liberal debattör (L)

William Olsson, Miljöpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NarkotikaBrott

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev