tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hemlöshet och bostadsbrist hänger ihop

Dennis Wedin (M) menar att vi förminskar problemet med hemlöshet genom att peka på det orimliga i att ombilda hyresrätter under skriande bostadsbrist. Det är tydligt att Moderaterna inte har några sakliga argument kvar för att göra sig av med tusentals allmännyttiga hyresrätter.

Publicerad: 20 mars 2019, 15:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Tillgången till en bostad som man har råd med är avgörande för att människor ska kunna ta sig ur hemlöshet.” Foto: Arne Forsell/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HemlöshetBostadsbristenStockholm

Slutreplik.  I sitt svar till vår debattartikel menar Moderaternas Dennis Wedin att det inte är bostadsbristen som ligger till grund för hemlösheten i Stockholm utan att grundproblemet istället skulle vara missbruk och psykisk ohälsa. Men enligt stadens rapport om hemlöshet så var andelen personer som sökte hjälp med boende via socialtjänsten, men som egentligen bedöms kunna klara boende på egen hand, nästan 600 personer år 2016. För dessa personer är alltså orsaken till hemlöshet att man inte lyckas ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden, inte ett eventuellt missbruk eller liknande. I den här gruppen är dessutom kvinnor med barn överrepresenterade.

Även Stadsmissionen har konstaterat att en förklaring till att hemlösheten breder ut sig är den svåra bostadsbristen i landets tillväxtorter. De har specifikt pekat på risken för att hemlösheten ökar när fördelningen mellan olika upplåtelseformer drastiskt förändras. Då blir det nämligen svårare för bostadssökande utan kapital att hitta en bostad. Den stora ombildningsvåg som genomfördes i Stockholm senast de borgerliga partierna styrde måste anses vara en sådan drastisk förändring. Att göra samma misstag igen vore katastrof.

De tusentals hyresrätter som riskerar att försvinna från allmännyttan nu kommer heller aldrig att kunna ersättas med nya, eftersom nybyggda hyresrätter alltid kommer att bli dyrare än de gamla. I Skärholmen kan till exempel en trerummare byggd på 60-talet kosta omkring 6 700 kronor i månaden, medan en nyproducerad lika stor lägenhet kostar nära 12 500 kr. Hur ska den ensamstående föräldern eller den arbetslöse ha råd med en sådan hyra?

Vi som skriver den här artikeln har båda lång erfarenhet av arbete med hemlösa personer, så Dennis Wedin behöver inte oroa sig för att vi inte skulle vara insatta i vilka faktorer som kan leda till hemlöshet. Och genom våra erfarenheter som socialsekreterare respektive ordförande för en organisation som arbetar med människor som befinner sig i social utsatthet så vet vi också att tillgången till en bostad som man har råd med är avgörande för att människor ska kunna ta sig ur hemlöshet. I Stockholm har vi därför inte råd att ombilda en enda allmännyttig hyresrätt. Vi behöver fler hyresrätter, inte färre.

Alexandra Mattson Åkerström, vice ordförande socialnämnden Stockholms stad (V)

Louise Hemmingsson, ordförande Equal Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev