måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hemlösa ska inte vara beroende av donationer

Stockholms politik mot hemlöshet är för kortsiktig. För att stoppa hemlösheten krävs att ideella organisationer får mer resurser och att kommunen tar ett större ansvar.

Publicerad: 18 april 2019, 08:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Snart kan inte hemlösa kvinnor söka sig till Klaragården.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HemlöshetStockholmVänsterpartietJämställdhet

För några veckor sedan meddelade Stadsmissionen att de kommer tvingas lägga ned sin verksamhet för hemlösa kvinnor på Klaragården i centrala Stockholm. Anledningen är att resurserna inte räcker eftersom mängden donationer till Stadsmissionen har minskat på senare år. Det sätter ljuset på två stora problem med politiken mot hemlöshet.

Stadsmissionen bedriver ett väldigt viktigt arbete för Stockholms hemlösa, både genom sin praktiska verksamhet med härbärgen och dagverksamheter men även genom det folkbildande och opinionsbildande arbetet. Klaragården är, och har sedan öppningen för 26 år sedan, varit en mycket uppskattad plats bland hemlösa kvinnor i Stockholm. Det har också varit en av väldigt få verksamheter för hemlösa som riktar sig till just kvinnor.

Det är därför väldigt tråkigt att Klaragården nu kommer att försvinna på grund av bristande resurser. Och nedläggningen visar hur riskabelt det är för kommunen att lägga över ansvaret för verksamheter för hemlösa på ideella krafter och välgörenhetsorganisationer. För vad händer om mängden donationer till exempelvis Stadsmissionen fortsätter att minska. Om fler dagverksamheter och härbärgen försvinner, var ska Stockholms hemlösa då ta vägen?

Vi i Vänsterpartiet vill se ett tydligare grepp om politiken mot hemlöshet i Stockholm.

För det första måste organisationer som stöttar hemlösa få mer resurser och en mer långsiktig finansiering. Verksamheter som byggts upp under en lång tid ska inte behöva läggas ner. De hemlösa ska inte behöva vara beroende av att mängden donationer går upp och ner.

För det andra borde kommunen ta ett större ansvar för Stockholms hemlösa genom att driva fler verksamheter för hemlösa. På så sätt blir inte verksamheterna beroende av vanliga människors välvilja, och dessutom skulle de folkvalda politikerna ha ett större ansvar.

Vi måste också sluta upp med kortsiktiga lösningar. Ingen som är hemlös kommer att sluta vara det för att den får bo en natt eller två på härbärge. Hemlösa måste få mer långsiktiga boenden där de kan få hjälp att komma in på bostadsmarknaden och hjälp med sociala problem, bland annat missbruk. Vi menar att alla Stockholms härbärgen borde göras om till långsiktiga boenden för hemlösa.

Tillsammans kan vi få bort hemlösheten, men det behövs politisk vilja för att genomföra detta. I grunden handlar det om människors lika värde och att personer som befinner sig i hemlöshet har rätt att få den långsiktiga hjälp som de behöver. Bara så kan vi på allvar skapa en stad där alla har rätt till ett eget hem.

Alexandra Mattson Åkerström, vice ordförande i socialnämnden Stockholms stad (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev