måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Helsingborg har chansen att vara ett välfärdsföredöme”

När alla vårdboenden i Helsingborg nu blir kommunala skulle ett arbetstidsförkortningsprojekt passa bra, föreslår Jenny Björklund Hansson (V), Saera Khan (V) och Claudia Velasquez (V).

Publicerad: 1 mars 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jenny Björklund Hansson, Saera Khan och Claudia Velasquez. Foto: David Lenander


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietÄldreboendeArbetsmiljö

I slutet av december 2022 blev Helsingborg en av de första större städer som kom att fatta beslut om att kommunalisera alla vårdboenden, trots ett högerstyre sedan 16 år tillbaka. Helsingborg får härmed chansen att vara ett välfärdsföredöme där inga skattemedel går till privata riskkapitalisters fickor, i stället för till den vård de är avsatta för.

Hur vann vi i oppositionen en så stor politisk framgång i en privatiseringsivrande kommun? Kvalitetsbrister, ständiga upphandlingar, dålig insyn och förlust av skattemedel gjorde sammantaget att minoritetsstyret fick backa. Vi är glada över att fler har sett de nackdelar det medför att lämna ut vårt kommunala ansvar till vinstdrivande företag. 

LÄS MER: Krisberedskap inom äldreomsorgen: ”Vi ska ta höjd för krig” 

Ett problem som vi sett är det man brukar benämna som ”rådigheten”, det vill säga det faktum att vi inte har samma insyn i och kan påverka privata företag. Om ett företag skulle bedriva dålig vård så har vi få sanktionsmöjligheter. Det finns en möjlighet att driva en vitesprocess, men det är svårt, vilket vi sett i Helsingborg tidigare. Avtalen är ofta långa och löper över flera år. Detta gör att kommunen har få möjligheter att påverka när vården brister. 

Fortsatta privatiseringar hade även inneburit fortsatta besparingar som drabbat vårdtagarna. Det framkommer tydligt i den utredning som vård- och omsorgsnämnden beställt att det är genom lägre bemanning som de privata vårdboendena håller nere kostnaderna. Vänsterpartiet har länge pekat på att just vinstkravet hos de stora riskkapitalbolagen gör att de måste pressa ner kostnaderna. Då personalen ofta är den stora kostnaden i en verksamhet är det tyvärr ofta där pengarna sparas och vinsterna görs. Detta går också i linje med de besparingar som vi ser inom skola och fritid i Helsingborg. Välfärden får aldrig tillräckligt med resurser med högerpartiernas politik. 

Därför ställer Vänsterpartiet nu krav på att kommunen ska vara det föredöme som styret säger att Helsingborg är. Vi vill se en god bemanning där de äldre kan känna sig trygga oavsett om vi drabbas av en pandemi eller annan kris. Personalen måste få rätt till planerad semester oavsett om sjuktalen är höga, vårdpersonal behöver ha en god arbetsmiljö för att kunna göra ett gott arbete. 

Men god arbetsmiljö är mer än bara personaltäthet. Kommunal har länge drivit att vårdpersonal ska få arbetsskor och det ser Vänsterpartiet som en självklarhet. Tänk om Helsingborg kunde vara ett föredöme genom att ge de anställda arbetsskor? På många mansdominerade arbetsplatser är arbetsskor självklart, men i kvinnodominerade yrken ges inte samma förutsättningar. 

När kommunen styr över samtliga vårdboenden finns möjlighet att skapa en vård och omsorg med hög kvalitet, baserad på tillit och ett starkt medarbetarinflytande. Vänsterpartiet har länge kämpat för att kommunen tillsammans med Lunds universitet ska starta ett arbetstidsförkortningsprojekt på ett vårdboende. När nu kommunen tar tillbaka de sista vårdboendena vore detta ett ypperligt tillfälle att starta ett sådant projekt. 

För att vara en stad där innovation länge varit ledordet saknar Helsingborg visioner för ett modernt och hållbart arbetsliv. Det sittande styret sa inte bara nej till att verka för att en sjuksköterskeutbildning etableras i kommunen, man har också lagt ut all undersköterskeutbildning för vuxna på privata utbildningsföretag. Nu är det dags att ta tillbaka kontrollen så vi kan utbilda och rekrytera fler, samt skapa en god arbetsmiljö för vårdanställda i kommunen. 

Jenny Björklund Hansson (V)
Kommunalråd Helsingborg

Saera Khan (V)
Ersättare i vård- och omsorgsnämnden Helsingborg

Claudia Velasquez (V)
Ledamot i vård- och omsorgsnämnden Helsingborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev