söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hellre skattesänkningar än bra sjukvård när S får välja

Vi skulle vilja se finansminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) gå fram till de gamla och sjuka och förklara för dem varför skattesänkningar för rika män i Danderyd är viktigare än en vård som fungerar, skriver Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson och vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

Publicerad: 12 december 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Före valet sa Socialdemokraterna att valet stod mellan skattesänkningar och välfärden. Nu står det klart att de valde skattesänkningar, skriver Ulla Andersson (V) och Karin Rågsjö (V).

Foto: Nils Petter Nilsson, Ninni Andersson / Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

EkonomiMagdalena AnderssonLena HallengrenVänsterpartietVälfärd

På en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson om hon kommer att se till att resurserna till sjukvården och regionerna kommer att ökas kraftigt i vårändringsbudgeten. Så uteblev svaret.

I stället fick vi en intetsägande retorik från socialminister Lena Hallengren, som inte har budgetansvar, där det bland annat står att läsa:  ”Trots regeringens satsningar kvarstår många utmaningar inom hälso- och sjukvården.” Jo tack, vi vet det.

Utmaningar – detta svepande modeord för politiker utan adekvata svar, används nu om den allvarliga kris som sprider sig i svensk sjukvård. Det är inte ett svar som Vänsterpartiet accepterar.

18 av 20 regioner väntas gå med underskott inom hälso- och sjukvårdsområdet i år, enligt Sveriges kommuner och landsting. Nästa år kommer efterfrågan på sjukvård återigen öka snabbare än skatteintäkterna och läget alltså förvärras än mer. Jämtland, Västerbotten och Östergötland tillhör de regioner där sjukvårdsekonomin är särskilt ansträngd. Halland och Jönköping är de enda regioner där sjukvårdsområdet inte väntas gå med underskott i år.

I det här läget hade vi behövt en kraftfull ekonomisk politik som utjämnar ojämlikhet genom satsningar på vår gemensamma välfärd. I stället väljer Socialdemokraterna bort sjukvården och tvingar fram ytterligare nedskärningar. Före valet sa Socialdemokraterna att valet stod mellan skattesänkningar och välfärden. Nu står det klart att de valde skattesänkningar. För det får sjuka och vårdanställda betala det högsta priset, men även alla vi andra som tvingas leva i ett allt skörare samhälle.

Redan i dag är sjukvården tungt belastad: personalbristen är utbredd och det saknas tillräckligt med vårdplatser. Det är välkänt att läget var och är allvarligt i sjukvården. Det finns helt enkelt ingen rimlig förklaring till varför de valde skattesänkningar före mer resurser till sjukvården. Det går inte tolka detta på något annat sätt än att 73-punktsgänget helt enkelt inte prioriterar sjukvården.

I stället för de nödvändiga förbättringarna för personalen kommer situationen att bli ännu sämre. Stressen kommer att öka, belastningen bli tyngre och scheman och löner bli ännu sämre. De satsningar på digitalisering, fler vårdplatser, en mer robust primärvård och stärkt beroendevård som redan dröjt alldeles för länge kommer åter att skjutas upp. Till det kommer de stora kostnaderna för effektiva läkemedel inom cancerbehandlingen.

Vi lever allt längre och antalet äldre blir allt fler. Det är något att vara glad för och det är något vi eftersträvat, men det innebär förstås också ökade kostnader för kommuner och regioner. Effekterna av att i det läget skära ner på sjukvård och äldrevård kommer de sköraste i samhället få känna in på bara skinnet.

Vi skulle vilja se Magdalena Andersson och Lena Hallengren gå fram till de gamla och sjuka och förklara för dem varför skattesänkningar för rika män i Danderyd är viktigare än en vård som fungerar. Hur tänker sig Socialdemokraterna att regionerna ska kunna leverera en hälso- och sjukvård som är patientsäker när de tvingar fram dessa besparingar? Hur anser de att regionerna ska kunna anställa fler, eller ens behålla de anställda som finns i dag?

Eller är det kanske så att Socialdemokraterna insett att de inte prioriterade rätt. Kanske tänker de sig att skjuta till mer resurser? Isåfall får man gärna gå ut med det så fort som möjligt. Regionerna behöver veta så de kan stoppa nedskärningarna i tid. Vi är många som vill veta: vad väljer Socialdemokraterna? Blir det ytterligare skattesänkningar för de rikaste, eller sjukvård för oss alla?

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev