Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hallengren: Nu förbättrar vi för anhörigvårdarna

När allt fler blir äldre blir också anhöriga allt fler. Det finns goda skäl att förnya svensk anhörigomsorg och regeringen tar därför bland annat fram en nationell strategi för anhöriga till äldre personer, skriver socialminister Lena Hallengren (S) som presenterar en budgetnyhet.

Publicerad: 18 september 2019, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det finns inom delar av våra system en blindhet inför de anhöriga, deras roll och deras insatser. Det saknas allt för ofta väl fungerande stöd för denna grupp,” skriver Lena Hallengren.

Foto: Kristin Poohl, Regeringskansliet / Colourbox


Ämnen i artikeln:

AnhörigvårdJämställdhetEn nationell anhörigstrategi

De kommande tio åren passerar Sveriges fyrtiotalister 80-strecket. I den samhällsförändring det innebär kommer deras anhöriga att vara en av de allra viktigaste grupperna. Redan i dag vårdar, hjälper eller stödjer var femte svensk regelbundet en närstående som är sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.

När fler blir äldre kommer denna grupp att öka ytterligare. Det är viktigt att samhället ser och kan möta denna utveckling. Att som anhörig ge vård och omsorg ska vara ett frivilligt åtagande och anhöriga ska vara trygga med att den omsorg som samhället erbjuder är av god kvalitet.

I många länder tvingas äldre helt förlita sig på anhörigas insatser. I Sverige har vi i stället byggt ut den professionella äldreomsorgen, vilket bidragit till jämlikhet och jämställdhet. För att man som anhörig ska vilja och kunna ta ansvar för sina nära och kära men samtidigt orka vara en vara son eller dotter, maka eller make så behöver samhället finnas där.

Den bästa anhörigomsorgen, brukar vi svenskar säga, är en riktigt bra äldreomsorg. Det är den svenska modellen, en modell jag är mycket stolt över.

Men samtidigt har detta synsätt ibland lett till att anhörigas insatser, som också är stora, osynliggjorts. Det finns inom delar av våra system en blindhet inför de anhöriga, deras roll och deras insatser. Det saknas allt för ofta väl fungerande stöd för denna grupp.

I regeringens budgetproposition, som presenteras under onsdagen, görs en mängd olika satsningar som kommer Sveriges äldre till godo. Det handlar bland annat om sänkt pensionärsskatt, höjda pensioner och insatser på vård och omsorg. Civilsamhällets aktörer tilldelas också ökade medel för insatser mot ensamhet och för fysisk hälsa och idrott.

Dessutom aviserar regeringen en nationell anhörigstrategi. Sverige saknar i dag en sådan strategi och vi behöver nu ta ett samlat grepp.

Redan i dag görs det mycket bra i Sveriges kommuner men det sker inte strukturerat och på ett sätt som går att mäta och utvärdera. Lärandet kommuner emellan är för svagt. Därför behövs en nationell strategi. Den ska inte frånta kommunerna det ansvar de redan har, men förhoppningen är att den ska samordna och se till att vi får större utväxling på det som redan görs. Varje kommun behöver inte uppfinna hjulet, vi kan ju faktiskt lära av vad andra gör bra.

I Sverige ska anhörigas insatser vara frivilliga. Du ska inte behöva bli vare sig vårdare eller koordinator. Du ska kunna få ett bra stöd som anhörig, oavsett var i landet du bor.

Lena Hallengren, socialminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev