tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hållbar förpackningsinsamling i sikte – men än finns det mer att göra”

Att kunna lämna sitt avfall där man bor i stället för att behöva köra i väg med det till återvinningsstationen ger betydligt mer material till återvinning. Men flera frågor som är vitala för den cirkulära ekonomin väntar ännu på ett avgörande från regeringens sida, skriver Tony Clark vd för Avfall Sverige.

Publicerad: 23 november 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Alla vanliga förpackningar från hushållen bör kunna lämnas på samma ställe, då blir det lätt att göra rätt,” skriver Tony Clark. Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Löfven 2KommunerAvfallCirkulär ekonomi

Tack regeringen, för det utmärkta förslaget att låta kommunerna samla in hushållens förpackningar och ändå behålla producentansvaret. Det kan göra såväl svenskarna som miljön till vinnare.

Men varför är frågan om vem det är som ska samla in gamla förpackningar så viktig? 

Regeringens förslag gör det möjligt för kommunerna att samordna insamlingen av förpackningar med insamlingen av mat- och restavfall. Det blir dessutom tydligt för hushållen var de ska lägga sitt vardagliga avfall, när kommunen har ett helhetsansvar för insamlingen. Framför allt får vi förutsättningar att öka återvinningen.

Förslaget beskriver hur det tidigare beslutet om krav på fastighetsnära insamling av förpackningar ska genomföras. Att kunna lämna sitt avfall där man bor i stället för att behöva köra i väg med det till återvinningsstationen ger betydligt mer material till återvinning. Det visar erfarenheter från de kommuner som på eget initiativ redan infört beslutet. 

Alla de vanliga förpackningsslagen omfattas i förslaget: kartong, plast, glas och metall. Det är bra. Det kommer sannolikt att finnas de som hävdar att de tunga glas- och metallförpackningarna gott kan hänvisas till återvinningsstationer, eftersom det skulle göra insamlingen billigare. Men om förpackningar i plast och kartong kan lämnas vid husknuten, medan vi fortsatt ska behöva gå i väg med vinflaskor och konservburkar slås helheten sönder. Alla vanliga förpackningar från hushållen bör kunna lämnas på samma ställe, då blir det lätt att göra rätt.

LÄS OCKSÅ: Tvinga inte boende att släpa glas och papper 

Ur ett principiellt perspektiv är det också viktigt att producenterna, enligt förslaget, ska betala för insamling och stå för återvinningen. Grundtanken bakom producentansvaret kvarstår därmed; den som har satt förpackningar på marknaden ska också betala de samhällsekonomiska kostnader som uppstår för att återvinna dem – även om det operativa ansvaret för själva insamlingen läggs över på kommunerna. 

LÄS OCKSÅ: ”Ge företagen en möjlighet att äga sitt eget avfall” 

Detta ekonomiska ansvar ger producenterna en ständig påminnelse om att undvika onödiga förpackningar och att det som tillverkas också ska kunna återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte minst plastförpackningar, där bara en tiondel i dag återvinns till nytt material. Hög utsortering är första steget mot materialåtervinning.

LÄS OCKSÅ: Plasten värst: ”Producenterna måste ta större ansvar” 

Regeringen tydliggör också att förpackningsavfall från verksamheter ska sorteras ut för återvinning – det är bra. 

Förslaget om ansvarsfördelning när det gäller förpackningar är en viktig pusselbit för att kunna skapa en cirkulär ekonomi. Flera frågor som är vitala för den cirkulära ekonomin väntar dock på ett avgörande från regeringens sida:

Inför produktpass – det visar vad produkter innehåller vilket underlättar för återvinningen och garanterar att inga farliga ämnen cirkuleras.

Inför kvotplikt – att ställa krav om en viss andel återvunnet material vid nyproduktion bidrar också till att skapa en marknad för framför allt återvunnen plast.

Stoppa avfallsbrottsligheten – de förslag som redan lagts fram behöver spetsas och kompletteras.

Förtydliga definitionen av kommunalt avfall – den vägledning som presenterats ger oönskade konsekvenser.

Skrota förslaget om att verksamheter själva ska kunna välja vem som ska samla in det avfall som faller under det kommunala ansvaret – det förslag som ligger ställer inga krav på kontroll av den som ska hämta och behandla avfallet och inte heller några krav på att kunna visa att det leder till miljövinster.

Staten har det övergripande ansvaret, men det är kommunerna som ska genomföra en stor del av miljöpolitiken i allmänhet och avfallspolitiken i synnerhet. Kommunernas roll måste vara tydlig, liksom producenternas. Båda sidor behöver långsiktiga och förutsägbara spelregler att förhålla sig till. 

Vi välkomnar regeringens förslag om insamlingen och återvinningen av förpackningar och ser fram emot ännu mer samverkan mellan kommunerna och näringslivet för att vi tillsammans ska bidra till ett hållbarare samhälle och en cirkulär ekonomi.   

Tony Clark
Vd, Avfall Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev