Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Håll politikerna utanför hyresförhandlingarna

Vi uppskattar att Hyresgästföreningen vill vara en konstruktiv kraft. Det vi är kritiska till är att Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att vända sig till kommunpolitiker för att försöka få dem att ingripa i de lokala årliga hyresförhandlingarna, slutreplikerar Sveriges Allmännytta:s vd Anders Nordstrand.

Publicerad: 22 december 2020, 10:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Får vi en politisk styrning av hyresförhandlingarna minskar handlingsutrymmet, ansvaret blir otydligt och möjligheterna att utveckla hyresrätten minskar,” skriver Anders Nordstrand.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

HyresförhandlingarHyresgästföreningenAllmännyttanHyresrätter

Sveriges Allmännytta har självklart inget emot att Hyresgästföreningen och dess medlemmar tar kontakt med politiker. Det är naturligt i en fungerande demokrati. Det vi är kritiska till är att Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att vända sig till kommunpolitiker för att försöka få dem att ingripa i de lokala årliga hyresförhandlingarna.

Vi vill värna det kollektiva förhandlingssystemet som innebär att de lokala parterna kommer överens om hyresjusteringar, utan politisk inblandning.  Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder skriver också i sin replik att ”i denna del är det bostadsföretagens ledning och de lokala hyresgästföreträdarna som har de bästa kunskaperna.”

Förhandlingssystemet har flera fördelar för båda parter. Får vi en politisk styrning av hyresförhandlingarna minskar handlingsutrymmet, ansvaret blir otydligt och möjligheterna att utveckla hyresrätten minskar.

Pandemin har drabbat många på olika sätt, men långt ifrån alla har påverkats ekonomiskt. Det är svårt att se varför hyresvärdar då ska avstå från väl motiverade hyresjusteringar. Hyran måste täcka kostnadsökningar, exempelvis taxehöjningar för värme, vatten och sophämtning. De senaste åren har hyreshöjningarna inte ens täckt detta. Hyresvärdarna har också ansvar för att underhålla fastigheterna löpande och erbjuda den standard och service som hyresgästerna med rätta förväntar sig. Men också för att kunna bygga nytt så att fler kan få en bostad.

För de människor som drabbas ekonomiskt finns samhällets stöd i form bostadsbidrag, a-kassa och försörjningsstöd. Det är bättre att de som drabbas av pandemin tar del av dessa stöd än att samtliga hyresgäster får en oförändrad hyra. Våra medlemsföretag har också på olika sätt underlättat för hyresgäster som påverkats, till exempel genom avbetalningsplaner för hyran.

Vi uppskattar att Hyresgästföreningen vill vara en konstruktiv kraft. Men låt då oss parter gemensamt ta ansvar för att utveckla hyresrätten och förhandlingssystemet – och lämna politiken utanför.

Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev