tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Håll ett obligatoriskt kuratorssamtal varje termin”

Det bör finnas en kurator på varje skola som eleverna känner förtroende för, skriver kristdemokraterna Carl-Johan Schiller, Eva von Wowern och Jonathan Derneborg.

Publicerad: 30 mars 2023, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Johan Schiller, Eva von Wowern och Jonathan Derneborg.

Foto: Luca Mara


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaPsykisk ohälsa

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att 1 200 människor i Sverige varje år förlorar livet som resultat av suicid. Mellan 2006 och 2020 ser vi en ökning med 1,8 procent per år.

Självmord är ett av de de mest tragiska resultaten av psykisk ohälsa och mer behöver göras för att tackla detta växande folkhälsoproblem. Det är politikens och samhällets ansvar i stort att tackla frågan. För att vända utvecklingen krävs konkreta förslag.

LÄS MER: Hon blir ny chef för psykisk hälsa på SKR –  ”Vi behöver sätta femårsmål”

Det första vi måste ta tag i är köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Under 2022 fick endast 46 procent av barnen hjälp enligt vårdgarantins 30 dagar. Detta är oacceptabelt. Vi ser också att väntetiderna kraftigt skiljer sig mellan regionerna. Din vård ska inte variera beroende på vilken region du bor i. Därför är det viktigt att regeringens utredning om förstatligad sjukvård ger konkreta resultat.

Till dess måste regionerna lägga mer resurser på att korta köerna till bup och förbättra övergången från bup till vuxenpsykiatri. Det är också viktigt att de barn och unga som behöver hjälp erbjuds rätt typ av hjälp. Bättre samarbete och informationsutbyte mellan bup, skolhälsovården och primärvården måste till.

Vi Kristdemokrater anser också att det är viktigt att jobba förebyggande. Både skolan och familjen bör spela en större roll i att förebygga och tidigt upptäcka psykisk ohälsa.

Skolan är en viktig aktör i detta. Det bör finnas en kurator på varje skola som eleverna känner förtroende för och kan prata med. Vi vill också att ett obligatoriskt kuratorssamtal ska hållas varje termin, så att ingen elev riskerar att falla mellan stolarna.

Sverige behöver en familjepolitik som resulterar i stabila och trygga hushåll. Mycket av människans identitet och grundtrygghet skapas i familjen, vilket gör den till samhällets viktigaste gemenskap.

Varje familjs situation är unik och politikens utgångspunkt måste vara att föräldrarna får så mycket frihet i sin vardag som möjligt. Mer stöd behövs, men också färre pekpinnar. Att vara förälder är ett av de svåraste uppdragen i livet. I tider med ett konstant flöde av nya intryck via internet och sociala medier krävs vuxnas närvaro för att kunna stärka barns och ungas förmåga att balansera och sortera i bruset.

Psykisk ohälsa måste väga lika tungt som fysisk ohälsa. För att bekämpa det växande folkhälsoproblemet med psykisk ohälsa krävs insatser i hela samhället.

Carl-Johan Schiller (KD)
Andre vice ordförande, primärvårdsnämnden Region Stockholm

Eva von Wowern (KD)
Ledamot, psykiatriutskottet Region Stockholm

Jonathan Derneborg
Förbundsstyrelseledamot KDU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev