tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Grönblåa styret står i vägen för jämställda löner

Kvinnor i Stockholm har högre utbildning – men får ändå sämre lön. Det krävs en stark feministisk politik för att vända utvecklingen, men tyvärr har den grönblå styret avbrutit våra satsningar.

Publicerad: 2 april 2019, 14:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Män utan gymnasieutbildning får mer hjälp och har dubbelt så hög lön som kvinnor med motsvarande utbildningsnivå när de kommer upp i trettioårsåldern”, skriver Anna Rantala Bonnier och Sissela Nordling Blanco. Foto: Casia Bromberg


Ämnen i artikeln:

LönebildningLönerHemlöshetHyresrätterStockholm

Kvinnor i Stockholm har högre utbildning men får ändå sämre lön. Det gäller även för den yngre generationen på arbetsmarknaden, visar en ny undersökning som länsstyrelsen har gjort där 19 300 stockholmare födda 1985 deltagit. De som har svårast på arbetsmarknaden är kvinnor utan gymnasieutbildning som ofta hamnar helt utanför. Män utan gymnasieutbildning får mer hjälp och har dubbelt så hög lön som kvinnor med motsvarande utbildningsnivå när de kommer upp i trettioårsåldern. Det är också stora skillnader mellan de som bor i så kallade utanförskapsområden och de som bor i andra delar av länet.

Vad dessa siffror visar oss är att många kvinnor i Stockholm fortfarande lever i en väldigt utsatt situation. Lönen och möjligheten att försörja sig har inte bara betydelse för vilken levnadsstandard kvinnor kan ha eller om de har råd att åka på semester. Det är avgörande för om kvinnor kan leva självständiga liv eller inte.

För många kvinnor är ekonomisk utsatthet en starkt bidragande orsak till att de lever kvar i våldsamma relationer. När tillgången på bostäder med rimliga hyror dessutom är närmast obefintlig i Stockholm ökar utsattheten ytterligare. Hemlösheten bland barnfamiljer växer och det är ofta en ensamstående mamma som lämnat en våldsam relation det handlar om.

Under förra mandatperioden när Feministiskt initiativ var med och styrde i Stockholms stad gjorde vi särskilda lönesatsningar inom kvinnodominerade yrkesgrupper såsom äldrevården och socialtjänsten. Dessa lönesatsningar har tyvärr upphört med den nya grönblå majoriteten.

Det krävs en stark feministisk politik för att vända utvecklingen. Satsningarna på att öka kvinnors löner måste återupptas, utförsäljningarna av hyresrätterna stoppas och ensamstående mammor måste få en rimlig levnadsstandard för att kunna leva självständiga liv. I vår reservationsbudget ville vi se satsningar på barnskötarnas löner, en av yrkesgrupperna i Stockholm med lägst lön. Det är obegripligt att Miljöpartiet och Allianspartierna prioriterar skattesänkningar före satsningar på de kvinnor som sliter inom välfärden.

Vi ville också se satsningar på kvinnorna utan gymnasieutbildning eller med utbildning från ett annat land. Under vår tid vid makten införde vi så kallade ”stadsdelsmammor” som arbetade uppsökande för att få kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden in i samhället. Men trots att inskrivningarna på jobbtorgen i denna målgrupp femdubblades så sparar den grönblå majoriteten in på den uppsökande verksamheten riktad till kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden i sin budget.

Stockholms utveckling när det kommer till jämställdhet går åt fel håll. Trots att tjejer får bättre betyg, tar sig igenom skolan i högre utsträckning och vidareutbildar sig, så förlorar de ändå när det kommer till lön. Det är inte bara orättvist utan det påverkar också kvinnors trygghet. De mest utsatta kvinnorna är de med låg utbildning i Stockholms förorter.

Den nuvarande politiska ledningen talar gärna om trygghet men ser inte helheten när det gäller kvinnors situation där en rimlig lön, tillgång till hyresrätter och minskade skillnader mellan olika områden i Stockholm är avgörande för kvinnors möjligheter till ett liv i trygghet.

Vi vill uppmana den grönblå majoriteten att återuppta jämställdhetsarbetet genom att:

■ Fortsätta våra satsningar på jämställda löner
■ Stoppa utförsäljningen av allmännyttan
■ Satsa på fler stadsdelsmammor
■ Höja barnskötarnas löner

Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Anna Rantala Bonnier, vice gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev