tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Grönblåa styret satsar på icke-medborgare

De som fått uppdraget och förtroende att styra Stockholm har skyldigheten att sätta stockholmarna först. Det är en självklarhet för oss Sverigedemokrater, men tydligen inte för det nya grönblåa styret, skriver Peter Wallmark, gruppledare Sverigedemokraterna Stockholms stad.

Publicerad: 28 januari 2019, 10:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ett exempel är att personer som befinner sig i Stockholm illegalt ges fortsatt rätt till försörjningsstöd om de har barn. ” Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeBidragStockholm

Det nya grönblåa styret i Stockholms stad satsar stort i den sociala budgeten på icke-medborgare som vistas i Stockholms kommun oavsett om de har rätt att vistas här eller inte. Ett exempel är att personer som befinner sig i Stockholm illegalt ges fortsatt rätt till försörjningsstöd om de har barn.

Beslutet om försörjningsstöd togs av den föregående majoriteten och kritiserades hårt med all rätt, av det nuvarande moderata finanslandstingsrådet, Anna König Jerlmyr i en debattartikel i Dagens Samhälle mindre än ett år före valet.

Då lät det så här från König Jerlmyr:

Beslutet om att ge ekonomiskt bistånd till familjer som blivit avvisade, förlänger den ohållbara situationen för barnfamiljer utan rätt att vistas i landet. Så att de på stadens bekostnad kan leva utanför rättssamhället och under levnadsförhållanden som vi aldrig skulle acceptera för andra. Beslutet att ge försörjningsstöd till denna grupp är rakt igenom ogenomtänkt.

Sverigedemokraterna delar fortfarande denna syn på saken, men efter höstens val låter det helt annorlunda från det moderata hållet. Förklaringen är naturligtvis att man satt sig i knät på sin nya allianspartner, Miljöpartiet. Det spelar inte längre någon roll vilket parti du röstar på av de åtta i stadshuset, du får samma sociala politik som slösar skattemedel, oavsett.

För dem som glömt bort vad Miljöpartiet och Moderaterna åstadkom på riksplanet i en ohelig allians under mandatperioden 2010-2014, så påminner vi gärna om migrationsuppgörelsen dessa partier emellan. En av punkterna i den gav illegala icke-medborgare rätt till tandvård för 50 kronor. En förmån inte ens svenska fattigpensionärer åtnjuter. Förmånen gäller än idag, och inget annat parti än Sverigedemokraterna har kritiserat det orimliga i detta.

Utöver bibehållet försörjningsstöd till personer med barn som vistas illegalt i vår kommun fortsätter och ökar satsningarna på icke-medborgare. Två exempel på majoritetens satsningar som inte är Stockholms skattebetalares ansvar är:

30 000 nätter på härbärgen för EU- och tredjelands-medborgare som vistas i Stockholm. I många fall vistas dessa människor här illegalt, och kan därför varken kan försörja sig eller har någonstans att bo.
20 miljoner kronor till så kallade ensamkommande över 18 år för deras boende, trots att ansvaret för dessa individer ligger på Migrationsverket. Som grädde på moset får de också ett extra högt CSN.

De två absolut största satsningarna i den sociala budgeten ligger på verksamhetsområdena ”Övrig verksamhet” som ökar med nästan det dubbla, och ”Stöd till utomstående organisationer”.

Tillsammans belastar dessa två poster budgeten med 420 miljoner kronor, vilket är en tredjedel av den totala budgeten inom det sociala området. Båda dessa verksamheter kan starkt kopplas till kostnader för nyanlända eller personer som vistas illegalt i kommunen. (Hotellnätter, försörjningsstöd till illegala och byggande av modulhus)

Det här är en ordning som vi Sverigedemokrater inte kan acceptera. De som fått uppdraget och förtroende att styra Stockholm har skyldigheten att sätta stockholmarna först. Det gör vi Sverigedemokrater, och vi kommer aldrig att sluta påpeka det självklara: har du inte rätt att vistas i Stockholm, eller är statens eller någon annans ansvar, ska du inte heller ha rätt att kontinuerligt ta del av stockholmarnas inbetalade skattemedel.

Det borde väl vara en självklarhet för alla och en var, eller hur?

Peter Wallmark, gruppledare Sverigedemokraterna Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev