måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Granskningen som blev ett arbetsdokument

Går man in på tankesmedjan Balans hemsida och läser om Skolnedskärningskartan framkommer det ingenstans att sammanställningen är ett arbetsdokument, slutreplikerar Österåkers kommuns kommunstyrelseordförande Michaela Fletcher (M) och ordföranden i förskole- och grundskolenämnden Hampe Klein (M).

Publicerad: 14 maj 2019, 11:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) databas Kolada finns kriteriet att de nyckeltal som presenteras i databasen, ska vara kvalitetssäkrade, något som Balans borde ta efter.”

Foto: Sussi Lorinder / Moderaterna


Ämnen i artikeln:

BudgetKommunerModeraternaEkonomi

Slutreplik. I en replik försvarar Marcus Larsson och Åsa Plesner på tankesmedjan Balans det bristfälliga underlaget i Skolnedskärningskartan och kallar produkten för en arbetshandling och inte en granskning. Detta trots att det i en intervju i DS  #17 framkommer: ”Tillsammans med kollegan Åsa Plesner på tankesmedjan Balans granskade Markus Larsson förra året 290 kommuners budgetar och fann massiva smygbesparingar”.

I Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) databas Kolada finns kriteriet att de nyckeltal som presenteras i databasen, ska vara kvalitetssäkrade, något som Balans borde ta efter. Går man in på Balans hemsida och läser om Skolnedskärningskartan framkommer det ingenstans att sammanställningen är ett arbetsdokument, utan kartan ger skenet av att vara en granskning av landets kommuner.

Om nu Balans vidhåller att det är ett arbetsdokument bör de uppdatera Prisindex kommunal verksamhet (PKV) med de aktuella siffrorna som visar att indexet för 2019 är 2,5 procent och inte 3 procent som de framhåller i sitt ”arbetsdokument”. Med de riktiga ingångsvärdena skulle Skolnedskärningskartan totalt förändras. Avslutningsvis svarade inte Marcus Larsson på hur det kommer sig att tankesmedjan missat att kommunerna i Stockholms län har en gemensam gymnasieprislista för de nationella programmen.

Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande (M) Österåkers kommun

Hampe Klein, ordförande  (M) i förskole och grundskolenämnden Österåkers kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev