Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gör nu verklighet av vallöftet om äldrelyft!

Finansminister Magdalena Andersson och dåvarande äldreminister Lena Hallengren borde göra verklighet av sina vallöften om ett statligt stöd till äldrelyft. Gör det redan nu i höstbudgeten, uppmanar pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet regeringen.

Publicerad: 21 augusti 2019, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Idrott och motion bidrar till att många äldre håller sig friska längre, skriver debattörerna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ÄldreFolkhälsaIdrott

Presentationen av regeringens höstbudget börjar närma sig och för oss inom pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet hoppas vi att regeringen nu tänkt om när det gäller statligt stöd för ett Äldrelyft. I maj 2018 stod finansminister Magdalena Andersson och dåvarande äldreminister Lena Hallengren i boxningsringen på Narva boxningsklubb i Stockholm och lovade att om de vann valet skulle de satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre.

Vi organisationer hade tillsammans fört fram att vi ville genomföra dessa satsningar. Vi vet att effekten av träning för äldre är stor - idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden, minskar risken för skador och bidrar till socialt sammanhang och gemenskap.

Efter valet beslutade riksdagen sedan om en budget där Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde verklighet av ett sådant statligt stöd till idrott för äldre. Men i vårbudgeten 2019 valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att plocka bort denna hälsosatsning. Det gjorde oss både förvånade och besvikna, mot bakgrund dels av Socialdemokraternas vallöfte dels av att den klubbade M-och-KD-budgeten för 2019 innehöll en sådan satsning på äldres träning och motion.

Vi anser att det är både märkligt och synd att regeringen och dess samarbetspartier valt att inte prioritera den potential och nytta som pensionärsorganisationerna och idrottsrörelsen har i att få äldre i rörelse, hålla krämpor borta och möjligheten att få uppleva gemenskap och glädje. Dessutom vet vi att en långsiktig satsning på äldres hälsa är en investering för sjukvården när fler äldre kan hålla sig friska.

Tillsammans har vi organisationer konkreta förslag på hur vi vill genomföra ett äldrelyft. Men då krävs ett statligt stöd för mer träning och gemenskap för äldre. Vi skulle kunna förbättra tillgången till mötesplatser och anläggningar på dagtid för fysisk aktivitet. Vi skulle kunna göra en folkbildningssatsning på mat och måltid. Detta skulle kunna bidra till att fler äldre mår bättre och orkar mer samt till ökad gemenskap för att minska ensamhet och isolering. Regelbunden fysisk aktivitet och träning tillsammans med bra matvanor och koll på medicinerna förebygger dessutom fallolyckor och andra skador – det vinner både individerna och samhället på.

Samhället behöver göra mer för att stimulera äldres fysiska aktivitet men också mer för att nå fler äldre som av olika orsaker inte rör på sig. Här krävs bättre tillgänglighet till olika mötesplatser, rimliga träningsavgifter inte minst för de med låg inkomst och att kunna bygga upp en struktur för att nå äldre som inte sysslar med fysisk aktivitet att komma igång med det. I detta sammanhang är vi överens och vill kunna göra mer och genomföra verkningsfulla insatser. Vi hoppas att regeringen och dess samarbetspartier nu har tänkt om och föreslår ett statligt stöd till ett äldrelyft i höstbudgeten.

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet SISU Idrottsutbildarna

Christina Tallberg, ordförande PRO

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Berit Bölander, förbundsordförande SKPF Pensionärerna

Monica Blomberg, förbundsordförande, Riksförbundet pensionärsgemenskap RPG

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ÄldreFolkhälsaIdrott

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev