tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör kollektivtrafiken kostnadsfri för alla under 18 år”

Unga ska kunna röra sig i samhället, skriver Majblommans generalsekreterare Åse Henell som har tre förslag på hur kommuner och regioner kan göra skillnad för barn i utsatta situationer.

Publicerad: 22 september 2022, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åse Henell, generalsekreterare Majblommans riksförbund. Foto: Lisa Thanner


Ämnen i artikeln:

BarnFattigdomFörsörjningsstödKollektivtrafikSkolanUtbildning

”Pengarna ska användas för att köpa busskort. Hon behöver kunna ta sig till sommarjobbet, vara aktiv. Inte bara vara hemma. Turbulent situation hemma.”

Så skriver en förälder i sin ansökan om ekonomiskt stöd från Majblomman. Man har det så kärvt att tonåringen inte kan ta sig till sommarjobbet. Bussen är för dyr.

LÄS MER: Räntechock – så slår höjningen mot Kommunsverige 

Familjens situation är långt ifrån unik. I ett Sverige där segregationen blir allt mer komplex och där inflationen nu driver upp barnfattigdomen, är stringenta och realistiska motåtgärder ett måste.

Ett av tio barn i Sverige växer upp i fattigdom. Det är Rädda Barnens statistik från före pandemin. Våra lokala majblommeföreningars bild är att situationen har förvärrats ytterligare.

Majblomman delar varje år ut miljoner i ekonomiskt stöd till barn vars familjer inte har råd med det mest nödvändiga. Det vanligaste är hjälp till kläder och skor. Barn med svaga ekonomiska och andra resurser tar den hårdaste smällen i kristider.

Majblomman menar att det finns lågt hängande frukt för politiker på alla nivåer som verkligen vill göra skillnad för barn i utsatta situationer, här och nu:

Slopa förtäckta avgifter i skolan, och följ upp att kommunala riktlinjer verkligen hörsammas. För familjer med små marginaler blir matsäck till fredagsutflykten eller månatliga inbetalningar till klasskassan ett tungt ekonomiskt lass att dra under ett läsår. Återkommande krav på småavgifter är inte förenligt med skollagen.

Gör kollektivtrafiken kostnadsfri för alla under 18 år, på kvällar, helger och skollov. Barn och tonåringar ska kunna röra sig i samhället. Majblommans senaste mätning visar att Sverige liknar ett lotteri, där det gäller att bo i ”rätt” kommun eller region för att kunna ta sig till sitt helgjobb eller sin fritidsaktivitet.  

Säkerställ att barn får behålla stöd från ideella organisationer, även om familjen lever på försörjningsstöd. Trots att det finns en praxis som innebär att fondmedel och gåvor ska fredas får vi regelbundet rapporter om att socialtjänsten konfiskerar barns personliga pengatillskott från ideella organisationer.  

De enskilda reformer vi föreslår behöver genomföras tillsammans med genomgripande förändringar på områden som det utbildningspolitiska. Vilken skola barn hamnar på är avgörande för deras framtid. 

OECD har slagit fast att svensk skola blivit allt sämre på att säkerställa likvärdighet och kompensatoriska åtgärder. Det är ett svek mot enskilda barn och förödande för samhällsutvecklingen. 

Det är dags för våra politiker, från vänster till höger, att agera med kraft.

Åse Henell
Generalsekreterare Majblommans riksförbund 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev