fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör Gotland till ett testområde för elflyg”

Vi har startat ett nätverk för ett mer klimatsmart resande, skriver debattörer från Gotland, bland andra Peter Lindvall, Meit Fohlin (S), Patrik Hofbauer och Christer Engelhardt.

Publicerad: 19 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Peter Lindvall, Meit Fohlin, Patrik Hofbauer och Christer Engelhardt.

Foto: Region Gotland, Olof Holdar, Visby stift


Ämnen i artikeln:

Region GotlandFlygtrafikKlimat

Varje år genomförs tusentals flygresor mellan Gotland och fastlandet. Vi är ett antal företag och samhällsorganisationer som alla använder flyget frekvent, för att på ett effektivt sätt kunna knyta ihop tjänsteresor, arbetsplatser och personal. 

Som ett led i vårt miljöarbete vill vi bidra på alla sätt vi kan till ett mer klimatsmart resande. Därför har vi tagit initiativ till ett nätverk med målet att Gotland ska bli ett testområde för elflyg i Sverige.  

LÄS MER: Karta: Alla styren klara – här är Sveriges nya politiska karta 

År 2045 ska Sveriges nettoutsläpp av koldioxid vara noll, Sverige ska vara koldioxidneutralt och den resan vill vi bidra till. Ungefär 40 procent av flygets globala utsläpp avges vid korta flygsträckor och många av dessa skulle lämpa sig väl för elflyg. Sverige har inte minskat sina utsläpp för inrikesflyg sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket.

Vi vill redan nu visa vårt intresse och berätta att efterfrågan på elflyg är stark hos oss kunder. Det finns ett antal forskningsprojekt i gång och om prognoserna håller så är en betydande minskning av underhållskostnaderna, och väsentligt lägre energikostnader, att vänta. Eftersom kön hos tillverkarna redan är lång, vill vi uppmana våra reseleverantörer att välja elflyg så snart som möjligt och prioritera sträckor till och från Gotland.

Vi inom nätverket vill vara rädda om vår närmiljö. Samtidigt måste vi effektivt kunna ta oss till och från fastlandet. För att kunna säkra kompetensförsörjningen till Gotland, eller till fastlandet för den delen, så är det väsentligt att kommunikation och infrastruktur fungerar. Från elnät till internet och inte minst flyget. Vi vill skicka en signal till alla som bor och verkar i Gotlandsregionen; vi vill och ska ta ansvar för ett hållbart resande och ett hållbart arbetsliv. Världen utvecklas när människor möts och då behövs resor som ett komplement till det digitala mötet.

Elflyg har en något begränsad räckvidd. Där kan Visby Airport vara en naturlig testplats för framtidens flyg med sitt geografiska läge. Flygplatsen har även frekvent trafik och ett antal stora kunder som är angelägna om att vara med och bidra i omställningen från fossila alternativ.

Utsläppen skulle i princip utraderas med elflyg! Tekniken är fortfarande inte färdigutvecklad, tillverkarna siktar mot år 2028 – men vi vill redan nu visa vårt intresse och våra ambitioner som kunder, för att operatörerna i första hand ska välja sträckor till och från Gotland.

När elflyget blir vardag på våra flygplatser runtom i Sverige så vill vi att Gotland står först på tur att få elflygförbindelser. Om vi vet att flygbolagen har ambitioner och också förbereder sig för omställningen, så kan vi på ett konkret sätt bidra till hållbara affärer.

Vi vill uppmana politiker och flygbolag att prioritera Gotland som testområde. Då lovar vi i vår tur att skapa ekonomiska förutsättningar genom att fortsätta vara trogna resenärer. Elflygförbindelse gör Gotland mer attraktivt som region och oss mer attraktiva som arbetsgivare. En win-win-situation. 

Vi vill även uppmuntra och uppmana fler aktörer att ansluta sig till vårt nätverk, både för att visa den växande efterfrågan och för att skapa kunskap om elflyget och dess möjligheter!

Peter Lindvall
Regiondirektör, Region Gotland

Meit Fohlin (S)
Regionstyrelsens ordförande, Region Gotland

Patrik Hofbauer
Vd och koncernchef, Svenska Spel

Kirsten Åkerman
Ordförande, Gotlands Förenade Besöksnäring

Paul Dino Larsson
Ordförande Tillväxt Gotland

Matilda Hoffstedt
Fabrikschef Cementa

Markus Moisejeff
Chief Administrative Officer, Payex

Christer Engelhardt
Stiftsdirektor, Visby stift

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev