Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör ert jobb – upprätthåll lag och ordning!”

I går hände det. Vänsterregeringen kavlade upp ärmarna och tog krafttag mot brotten, drogerna, gängen och våldet. Detta i form av – håll i er nu – ännu en utredning. Denna gång ska det utredas om det brottsförebyggande arbetet ska bli ett lagstadgat ansvar för kommunerna. Förslaget är feltänkt och utredningen borde skrotas, skriver Kristoffer Tamsons (M) trafikregionråd.

Publicerad: 29 november 2019, 16:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen har misslyckats med det statliga ansvaret att upprätthålla lag och ordning.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BrottStefan LöfvenRegeringenGängkriminalitetNarkotikaModeraternaKommuner

Regeringen har idag aviserat en ny utredning för att se hur kommunernas brottsförebyggande arbete kan regleras i lag. Motiveringen bakom den aviserade utredningen är att kommunerna redan idag ansvarar för verksamheter som kan bidra till att motverka brott, men att det ser olika ut i varje kommun. Enligt regeringen är det nu viktigt att arbetet sker, med lagtvång, i alla kommuner. Förslaget är feltänkt av flera anledningar.

För det första är det ett sätt för regeringen att gå bakvägen och lagstifta om ett nytt normalläge. Regeringen har misslyckats med det statliga ansvaret att upprätthålla lag och ordning. Resultatet är skjutningar och sprängningar på historiskt höga nivåer, en allt råare gängbrottslighet och en befolkning vars otrygghet växer. Då tycks det för regeringen vara enklare att lagstifta om ett nytt normalläge där andra tvingas ta det ansvar som egentligen åligger staten. Vad som egentligen behövs är att nu kavla upp ärmarna och ge brottsbekämpande myndigheter rätt verktyg.

För det andra bedriver kommuner och regioner redan idag ett aktivt brottsförebyggande arbete för trygga och säkra samhällen. Inte för att här finns massor av resurser till övers, inte för att här finns utrymme att fokusera på andra uppgifter än kärnuppdragen och inte för att här finns lagstiftning som tvingar det.

Anledningen är att staten har övergivit kommunerna och regionerna och då lämpat över ansvaret på oss att bedriva det brottsförebyggande arbetet. Om inte vi tar det ansvaret kommer det inte att finnas något märkbart brottsförebyggande arbete alls.

Ser vänsterregeringen inte hur kommuner och regioner runt om i landet inte bara sliter hårt för medborgarna med just det brottsförebyggande arbetet? Ser de inte dessutom – med alltifrån exempelvis ordningsvakter till kamerabevakning – hur vi bär en allt större börda också för den en gång statliga uppgiften att upprätthålla lag och ordning samt bekämpa brott?

Bara inom Storstockholms Lokaltrafik (SL) som är en del av Region Stockholm läggs årligen över en kvarts miljard kronor på trygghet och säkerhet. I år väntas kostnaderna uppgå till närmare 300 miljoner kronor. Ordningsvakter och väktare utgör en oerhört central del av den summan, och idag arbetar drygt 600 personer med det brottsförebyggande arbetet i SL-trafiken. Det är resultatet av en regering som lämpat över ansvaret för upprätthållandet av trygghet på kommunerna och regionerna.

För det tredje får det vara nog med utredningar. När vänsterregeringen kavlar upp ärmarna och tar krafttag tycks alltid utredningar vara svaret. Regeringen borde istället snabba på den lagstiftning som vi fortfarande väntar på. Ett exempel är den utlovade nya lagstiftningen för utökade möjligheter till kamerabevakning i kollektivtrafiken. En utredning som stod klar i februari i år men fortfarande inte resulterat i någon proposition i riksdagen. 

Det räcker med varmluft och utredningar nu. Vi tar regionalt och kommunalt med nöje hand om vår del av det brottsförebyggande arbetet – frågan är när vi får en regering som tar sitt ansvar för det brottsbekämpande arbetet?

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev