Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör det möjligt för unga kvinnor att engagera sig i regionpolitiken”

Det är upprörande att se de dystra siffrorna över representationen av unga i politiken, inte minst bristen på unga kvinnor, anser Alexander Clemenson, KFUM Sverige.

Publicerad: 27 oktober 2022, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alexander Clemenson, generalsekreterare för KFUM Sverige.

Foto: Viktor Andersson


Ämnen i artikeln:

RegionvalVal 2022

KFUM Sverige har tittat närmare på representationen av unga i Sveriges regioner. Endast 6 procent av alla valda ledamöter i regionfullmäktige är under 30 år, närmare bestämt 100 av 1 720 personer. 

Andelen unga kvinnor är utstickande låg och i fyra regioner finns inga kvinnliga representanter under 30 år alls. Detta anser vi i KFUM är ett symptom på ett större problem: bristen på inkludering av unga i politiken och framför allt av unga kvinnor.  I KFUM Sveriges granskning framkom att av ledamöterna under 30 år i Sveriges 20 regioner är 66 procent män och 34 procent kvinnor. 

LÄS MER: Valet 2022: Här gick ditt parti bäst och sämst – allt du vill veta i siffror 

Detta måste väcka frågor. Dels om varför unga kvinnor är så pass underrepresenterade. Dels kring varför det råder så stor brist på unga generellt i politiken på regional nivå. Vad sänder det för signaler? 

I landets regioner tas beslut om frågor gällande hälso- och sjukvård, regional biblioteksverksamhet, tandvård och kollektivtrafik. Det vill säga några av samhällets mest centrala funktioner. Ungas perspektiv, engagemang och innovationskraft behövs där, liksom i alla samhällsbyggande delar. Att tidigt ta tillvara människors engagemang är avgörande för ett framtida engagemang, politiskt likväl som samhälleligt. 

Tyvärr ser det inte bättre ut på riksnivå. Där är bara 17 av 349 riksdagsledamöter under 30 år. Representationen av unga kvinnor är där procentuellt sett ännu sämre: av dessa unga är andelen män 76,5 procent och andelen kvinnor 23,5 procent. En obalans som på både riksnivå och regional nivå är unik för gruppen unga. 

Ännu är inte siffrorna på kommunal nivå fastställda. Vi kan bara hoppas att det där kommer att se annorlunda ut, även om inte mycket tyder på det. 

KFUM är en ungdoms- och kvinnorättsorganisation med verksamheter som idrott, kör, dans och scouting. Vi möter unga människor varje dag, vi ser deras kapacitet och engagemang. Det är upprörande att se dessa dystra siffror över representation av unga i politiken, inte minst bristen på unga kvinnor. Ett starkt demokratiskt samhälle byggs av alla, inte bara en viss grupp människor. En bred representation är viktigt på alla sätt. 

Unga behövs i politiken på samtliga nivåer och vi måste möjliggöra det engagemanget – nu. De stora, obekväma frågorna som pockar på uppmärksamhet går inte att ignorera längre: Varför är unga kvinnor så underrepresenterade i politiken? Och vad tänker partierna göra åt det?  

Alexander Clemenson
Generalsekreterare KFUM Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionvalVal 2022

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev