söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör det lättare för kommuner att anlita ordningsvakter”

Österåkers kommun får inte längre anlita ordningsvakter eftersom vårt brottsförebyggande arbete varit för framgångsrikt. Jag kräver att Morgan Johansson agerar nu, skriver kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Publicerad: 31 augusti 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Christine Olsson/TT


Ämnen i artikeln:

OrdningsvakterKommunerMorgan JohanssonModeraterna

Sverige är på väg in i ett kriminellt kaos. Så gott som dagligen tar vi del av nyheter om nya skjutningar. Än så länge är Österåker gudskelov förskonat från den allra grövsta kriminaliteten som vi tvingas se på så många håll i vårt land. 

Justitieminister Morgan Johanssons (S) viktigaste uppdrag är att akut stävja kriminaliteten och få stopp på dödsskjutningarna – samtidigt måste han tänka långsiktigt och inte överge de kommuner som hittills är förskonade från att ha utanförskapsområden.

Jag är väl medveten om att Österåker inte brottas med samma problematik som fler och fler andra kommuner just nu upplever, både i storstadsregionerna och på mindre orter som exempelvis Värnamo. 

Men vi har också en del problem och kan vi inte stävja dem nu riskerar vi en farlig utveckling. Bland annat har det förekommit återkommande ordningsstörningar samt en mer eller mindre öppen droghandel i de centrala delarna av Åkersberga. Situationen har dock blivit bättre tack vare att vi de senaste åren använt ordningsvakter.

Ordningsvakternas fina arbete har tillsammans med kommunens övriga insatser gjort att invånarnas upplevda och faktiska trygghet ökat. Ordningsvakterna har också haft ett nära och gott samarbete med den lokala polisen. I maj i år ansökte Österåkers kommun därför hos Polismyndigheten om att förlänga befintligt tillstånd för att använda ordningsvakter i centrala Åkersberga ytterligare en period.

LÄS OCKSÅ: Förr eller senare får vi lokala ordningspoliser

Enligt lagen om ordningsvakter kan kommunerna ansöka om så kallade paragraf 3-områden där ordningsvakter får verka under en begränsad period ifall det finns särskilda behov och är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt. Tillståndet gick ut den 14 augusti, men åtta dagar innan fick vi beskedet att vi inte beviljas nytt tillstånd för användning av ordningsvakter. 

Polismyndighetens rättsavdelning motiverar det bland annat med att de rapporter som kommunens upphandlade ordningsvakter sänt in inte indikerar hög grad av kriminell aktivitet. Kommunen anser också att ordningsstörningarna och annan kriminalitet har minskat. Men det beror ju på vårt framgångsrika brottsförebyggande arbete under flera års tid, till exempel användandet av ordningsvakter. Nu riskerar allt att raseras!

LÄS OCKSÅ: Vill ni minska skjutningarna – gör som Malmö 

Förutom ordningsvakter är kameraövervakning ett effektivt verktyg i kampen mot kriminalitet. Handläggningstiden för att få tillstånd för kameraövervakning kan vara upp till ett och ett halvt år. Det är en tydlig illustration av bristen på insikt om vilka problem Sveriges kommuner nu brottas med när det kommer till kriminalitet.

Rimligen ligger det i justitieminister Morgan Johanssons och inrikesminister Mikael Dambergs intresse att ge Polismyndigheten förändrade direktiv så att man blir mindre njugg med att utfärda tillstånd för ordningsvakter och kameraövervakning.

LÄS OCKSÅ: Ordningsvakter föreslås få mer befogenheter 

Ny lagstiftning förbereds visserligen, men det dröjer minst till mitten av 2023 innan den kan träda i kraft. Mitt krav på Morgan Johansson handlar dock om det akuta läget som råder just nu. Österåker behöver ordningsvakter på plats så att de direkt ska kunna stävja ordningsstörningar och annan kriminalitet.

Michaela Fletcher, Kommunstyrelsens ordförande (M), Österåker kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev