måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gör det lättare att hitta människor i nöd

Moderaterna har drivit på för att larmcentraler lättare ska kunna lokalisera nödställda. Den rödgröna regeringen, med inrikesminister Mikael Damberg (S), måste nu agera snabbt så att möjligheterna att rädda liv förbättras.

Publicerad: 17 april 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Farligt om larmcentraler inte kan hitta människor i nöd.

Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas/Colourbox/ponsulak


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdModeraternaIntegritet

När man hamnar i nöd gäller det att få hjälp så snabbt som möjligt. Men ringer du 112 från din smarta telefon och inte kan uppge din exakta position är det inte säkert att alarmoperatören snabbt hittar dig. Det kan få allvarliga konsekvenser. Tekniken för att åtgärda problemet finns men lagstiftningen ställer till det.

Mobiltelefonins många fördelar har betytt mycket för samhället. Men övergången från fast telefoni har också inneburit stora utmaningar för larmtjänsten. Det finns flera exempel där personer i nöd, som ringer från smarta telefoner, inte har kunnat redogöra för alarmoperatören var de befinner sig vilket har försvårat räddningsinsatsen. Exempelvis behöver man börja med att leta, ibland över stora ytor, för att hitta den som behöver hjälp. Det är inte hållbart, varken för den utsatte eller för dem som ska rädda liv.

Triangulering via mobilmaster används, men det är ett trubbigt verktyg. Det kan röra sig om stora områden. Bättre teknik för att lösa detta finns men gällande lagstiftning begränsar möjligheterna att få hjälp. Den hjälpsökande måste godkänna positionering med hjälp av funktionerna i den smarta telefonen, något som kan vara mycket svårt om den hjälpsökande är allvarligt skadad.

Positioneringen skulle i stället kunna ske snabbt och exakt genom ändrad lagstiftning. Det är samtidigt viktigt att beakta integritetsaspekten när förmågan att positionera förbättras. En modern lösning är exempelvis Advanced Mobile Location (AML). Detta system spårar mobilens GPS-position med en precision på 5-20 meter och skickar per automatik en position till en operatör när man ringer nödnumret.

Regler för att skydda användarens personliga integritet är viktiga och ska värnas. Men här handlar det om en samhällsviktig situation där inhämtning av information behövs utan att användaren alltid tillfrågas.

Moderaterna har i riksdagens försvarsutskott drivit på för att ändra detta. Nyligen ställde sig ett enigt försvarsutskott bakom flera av våra förslag för positionering av nödställda. Den rödgröna regeringen och Mikael Damberg måste nu skynda på arbetet med att förändra regelverket.

Alexandra Anstrell, riksdagsledamot (M) i försvarsutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev