Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ge kvinnojourer rätt att söka statligt stöd till skyddat boende

Nuvarande statsbidrag som riktar sig till tjej- och kvinnojourer har ett grundläggande problem: det är inte möjligt att söka till de insatser som utgör kärnan av de utsattas behov – skyddat boende. Regelverket behöver ändras, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom och ordföranden för Liberala kvinnor Cecilia Elving.

Publicerad: 17 december 2020, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ge kvinnojourer möjlighet att söka statligt stöd till skyddat boende,” skriver Juno Blom och Cecilia Elving.

Foto: Syda Productions/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Kvinnojourer

Kvinnojourer oroas över att regeringen vill göra det lättare att få stöd till opinionsbildning än till skyddade boenden. Vi med. Opinionsbildning är viktigt, men vad som dessutom måste prioriteras tydligare är att säkra skyddet av våldsutsatta kvinnor och att männen som misshandlar, våldtar och mördar sätts i fängelse.

25 procent av alla svenska kvinnor blir utsatta för våld av en närstående man under sitt liv. Sveriges kvinnojourer har i årtionden varit den viktigaste aktören för att kvinnor och barn ska få skydd och stöd när de utsatts för mäns våld. Men trots att det offentliga inte tagit sitt ansvar för att skydda offren, har man heller inte gett kvinnojourerna långsiktiga förutsättningar.

Nuvarande statsbidrag som riktar sig till tjej- och kvinnojourer har ett grundläggande problem: det är inte möjligt att söka till de insatser som utgör kärnan av de utsattas behov – skyddat boende. Orsaken är att staten anser att detta är ett ansvar som åligger kommunerna. Skyddat boende anses vidare vara ekonomisk verksamhet (som alltså måste upphandlas). Denna bild delas dock inte av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det är regeringens ansvar att se till att det blir glasklart vilken ansvarsfördelning och vilka regelverk som ska gälla. I dag varierar både tolkningen av lagen och graden av skydd alldeles för mycket mellan olika kommuner. Att många av de kvinnor och barn som måste skyddas inte kan bo kvar i sin hemkommun av skyddsskäl innebär en ytterligare komplikation.

Vad som nu behövs är ett helhetsperspektiv med satsningar på alla delar för att den som är utsatt ska få insatser utifrån sina individuella behov och förutsättningar.

Liberalerna kräver att regeringen lyssnar till de berörda och utformar ett förslag som tar tag i problemen på riktigt:

■ Vi delar uppfattningen att sexuella övergrepp, prostitution och människohandel, våld i samkönade relationer likväl som hedersrelaterat våld och förtryck är frågor som behöver ytterligare fokus. Men då måste det också skjutas till mer resurser.
■ Ge kvinnojourer möjlighet att söka statligt stöd till skyddat boende. 
■ Ta ett helhetsgrepp. Brandtal i riksdagen eller att bära orange kläder för att visa stöd för utsatta räcker inte. Politiker måste visa handlingskraft, säkerställa långsiktiga och tillräckliga resurser till arbetet med skydd, stöd och rehabilitering av våldsutsatta kvinnor och barn. Ansvarsfördelningen måste dessutom vara glasklar mellan stat, regioner, kommuner och civilsamhället.

Ett liv fritt från alla former av våld och förtryck är en rättighetsfråga!

Juno Blom, partisekreterare (L)

Cecilia Elving, ordförande Liberala kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kvinnojourer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev